În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii unor mari companii din Marea Britanie au fost prezenţi la Craiova, pentru a participa la o întâlnire de lucru desfăşurată în Sala Mare a Consiliului Judeţean Dolj, dar şi pentru a lua pulsul societăţilor comerciale din Bănie şi pentru a vedea ce oportunităţi de afaceri le sunt oferite aici. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a fost invitat în Comitatul Hampshire din Marea Britanie, unde a mers însoţit de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan şi directorul Direcţiei Afaceri Europene, Ileana Măjină.
“După ultima noastră întâlnire pe care am avut-o la sediul Consiliului Judeţean cu reprezentanţii unor companii mari, precum Honeywell, Makino, Mott MacDonald, Portsmouth Aviation, am dat curs unei invitaţii care a fost făcută de preşedintele Comitatului Hampshire, unul dintre cele mai bogate comitate din Marea Britanie. Am găsit acolo o comunitate românească foarte bine văzută. Mulţi dintre cei pe care i-am întâlnit erau profesori universitari, avocaţi, oameni care şi-au câştigat un renume pe plan internaţional. Ne-am întâlnit la Winchester, fosta capitală a Marii Britanii, şi cu preşedinta Consiliului Judeţean, căreia i-am oferit şi o plachetă. Ne-am întâlnit cu firme din turism care sunt interesate de organizarea de simpozioane în România”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Şeful administraţiei publice judeţene a participat la întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor companii din domeniul turismului, interesaţi să investească în România. Se pare că filmul de prezentare, în care apare Prinţul Charles al Marii Britanii şi vorbeşte despre locurile frumoase ale ţării noastre, a făcut „valuri” în Anglia, o delegaţie de oameni de afaceri din Comitatul Hampshire urmând să ajungă la Craiova, în viitorul apropiat, pentru a găsi oportunităţi de investiţii. «Vreau să vă spun că a făcut valuri filmul în care Prinţul Charles vorbea despre România, îndemnându-şi compatrioţii să vină să descopere o ţară minunată, iar românilor le transmitea să rămână cu satele lor frumoase, „încremenite” în istorie. Sigur, noi puteam să le mai aducem şi elemente de civilizaţie – apă, canalizare şi drumuri. Ne-am întâlnit şi cu Camerele de Comerţ reunite, iar în perioada următoare o să avem din nou o delegaţie a oamenilor de afaceri din Comitatul Hampshire, care să vină aici, la Craiova, pentru a încropi şi câteva lucruri mai concrete, pentru că ne interesează să realizăm ceva în privinţa locurilor de muncă”, a mai afirmat Ion Prioteasa.
Proiectele investiţionale ale Consiliului Judeţean Dolj ar putea fi prezentate investitorilor din Marea Britanie prin intermediul unui site, administrat de o companie din Anglia, pe care să fie înregistrate peste 3.000 de firme din Comitatul Hampshire. “Între proiectele care se vor realiza cu certitudine este BRIDGE, care înseamnă o punte între România şi Marea Britanie. Mai precis, o legătură între Comitatul Hampshire şi judeţul Dolj, prin care cele peste 3.000 de firme din acest comitat vor fi prezentate pe un portal şi, de asemenea, orice proiect pe care-l prezintă Consiliul Judeţean, Primăria Craiova sau oricare dintre celelalte 110 primării pot fi vizualizate în Marea Britanie. Chiar firme private din Marea Britanie, care se vor putea abona la acest portal, pot intra în legătură directă cu aceste instituţii şi pot face fie o asociere, fie o finanţare a afacerilor”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.