Comisia Europeană a aprobat al treilea contract încheiat cu o companie farmaceutică

0
485

Comisia Europeană a aprobat al treilea contract încheiat cu o companie farmaceutică, Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale concernului Johnson & Johnson.

De îndată ce vaccinul se dovedește a fi sigur și eficient împotriva COVID-19, contractul le permite statelor membre să achiziționeze vaccinuri pentru 200 de milioane de oameni. Statele membre vor avea de asemenea posibilitatea de a achiziționa vaccinuri pentru încă 200 de milioane de persoane.

Statele membre pot totodată decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Întrucât coronavirusul se răspândește în continuare într-un ritm îngrijorător în întreaga Europă, este vital să găsim repede un vaccin. Mă bucur că am reușit să ajungem la un acord cu Johnson & Johnson care ne permite să achiziționăm vaccinuri pentru 200 de milioane de oameni. Acesta va fi al treilea contract pe care îl încheiem cu o companie farmaceutică. Scopul nostru este să punem la dispoziția cetățenilor UE vaccinuri sigure și eficiente de îndată ce sunt disponibile.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Strategia UE privind vaccinurile se concentrează pe furnizarea unui vaccin sigur și eficient. Astăzi am încheiat cel de al treilea acord privind vaccinurile, extinzându-ne portofoliul de vaccinuri candidat și, prin urmare, sporindu-ne șansele de a găsi un remediu eficient pentru virus. Vor urma și alte acorduri și suntem deciși pe mai departe să căutăm un vaccin eficient și sigur pentru a combate această pandemie mortală.”

În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma acordurilor de achiziție în avans. Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi achiziționate efectiv de statele membre.

Întrucât costul ridicat și rata ridicată de eșec fac ca investiția într-un vaccin împotriva COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite prin urmare realizarea unor investiții care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate.