Părintele Justin Mărturisitorul:“A fi român înseamnă a muri pentru România. Cuvântul român, dupa mine, egal sfânt”
“Părintele Justin Mărturisitorul” – acesta este titlul ales de talentata fotografă Cristina Nichituş Roncea pentru Albumul de fotografii însoţite de vorbe de duh ale Părintelui Justin Pârvu, realizat în memoria ultimului mare duhovnic al Ortodoxiei româneşti din generaţia jertfelnică a sfinţilor şi martirilor închisorilor comuniste. Supranumit de popor “Duhovnicul Neamului” şi “sfântul lui Dumnezeu de la Petru Vodă”, Părintele Justin Pârvu, intrat în oastea mănăstirească a Mântuitorului şi Sfinţilor Arhangheli la nici 18 ani, apoi preot militar voluntar pe Frontul de Est şi deţinut politic timp de 16 ani, a plecat la Ceruri la 16 iunie anul acesta, la vârsta de 94 de ani, o mulţime de 100.000 de pelerini închinându-se la catafalcul său, înainte și în timpul înmormântării impresionante de la Mănăstirea Petru Vodă.
Apărut la Editura Mica Valahie din Bucureşti, Albumul de 200 de pagini, al cărui prim exemplar a ieşit din tipar pe 13 septembrie, la tipografia Accent Print din Suceava, a intrat în librăriile din Bucureşti şi din ţară pe 1 octombrie, la un preţ foarte accesibil. „O primă lansare publică a Albumului a avut loc pe 26 septembrie, la Academia Română, la aniversarea a 20 de ani de la fondarea Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, condus de profesorul Radu Ciuceanu, unul din susţinătorii conferirii cetăţeniei de onoare post-mortem Părintelui Justin Pârvu, în oraşul Baia Sprie, un loc al suferinţei sale din timpul detenţiei, la munca silnică din minele de plumb şi sare. Academicienii, foştii deţinuti politic şi înalţii ierarhi prezenţi s-au bucurat să fie printre primii care deschid paginile acestui volum omagial, după monahii şi monahiile de la Petru Vodă”, a povestit Cristina Nichitus Roncea, puternic emoţionată, în exclusivitate, pentru cotidianul Cuvântul Libertăţii.
Marile sărbători ale creştinităţii
Cu un Cuvânt Înainte de Aspazia Oţel Petrescu, scriitoare anticomunistă de o profunzime tulburătoare, la rândul ei fost deţinut politic pentru aceleaşi crezuri ca şi Părintele Justin, Albumul cuprinde şi fotografii de arhivă din viaţa Părintelui împreună cu o biografie amănunţită a “bietului monah” din Munţii Neamţului, scrisă de Monahul Filotheu şi Maica Neonila, ucenici ai marelui duhovnic de la cele două Mănăstiri ctitorite de Părintele Justin Pârvu la poalele Ceahlăului. „Capitolele Albumului sunt alcătuite după câteva dintre marile sărbători ale creştinătăţii, în ordinea cronologică în care autoarea le-a trăit alături de Părintele Justin şi obştile de la Petru Vodă: Naşterea Domnului, Sfintele Paşti, Adormirea Maicii Domnului, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Anul Nou şi Sfântul Vasile cel Mare, după care urmează Ultima aniversare şi ultima binecuvântare şi capitolul care vorbeşte despre viată, moarte şi iar viaţă, Înmormântarea Părintelui Justin. Vorbele de duh care însoţesc fotografiile sunt extrase în principal din interviuri realizate cu Părintele Justin de Maica Fotini cât şi de Monahul Filotheu şi ziariştii Florin Palas şi Victor Roncea”, a mai completat artista.
„Pentru mine este un Album de suflet”
Fotografa Cristina Nichitus Roncea s-a străduit ca în cele câteva sute de fotografii ale Albumului, alese din peste zece mii de cadre color şi alb-negru realizate la mănăstirile şi aşezămintele de copii şi de bătrâni de la Petru Vodă, să-l prezinte pe Părintele Justin şi lucrarea sa duhovnicească aşa cum le-a simţit şi receptat de-a lungul a câţiva ani în care a avut privilegiul să se bucure de binecuvântările Părintelui. “Pentru mine este un Album de suflet şi din suflet. Acesta e micul meu omagiu adus Părintelui şi vieţii monahale, pe care îl închin atât tuturor celor care l-au cunoscut şi s-au bucurat de minunile sale cât şi celor care, sper, atunci când îi vor vedea chipul blând şi ochii luminoşi din fotografiile Albumului, îşi vor dori să îl cunoască şi să se împărtăşească de-acum încolo din harul şi dragostea sa. Dedic aşadar această lucrare tuturor celor care iubesc România. Cine îl iubeşte pe Părintele Justin iubeşte România şi cine iubeşte cu adevărat România nu poate să nu-l iubească pe Părintele Inimilor…”, ne spune cu ochii-n lacrimi, Cristina Nichitus Roncea.
“Precum în cer, aşa şi pe pământ“
Fotografa, Cristina Nichitus Roncea întregeşte prin această lucrare de suflet demersul început cu Albumul său precedent, “Precum în cer, aşa şi pe pământ“, apărut la Editura Compania şi prefaţat de regretatul istoric Florin Constantiniu, care afirmă în cuvântul său: “Imaginile doamnei Cristina Nichituş Roncea ilustrează perfect aspectele caracteristice ale trăirii ortodoxe, cu precădere în lumea monastică, înfrăţirea, atât de firească, într-o religie a iubirii, între cleric şi mirean. Călugărul se roagă şi munceşte – ora et labora! –, iar laicul, beneficiar al ostenelilor celui dintâi, îl priveşte cu iubire şi respect. Într-o vreme când desacralizarea, confuzia şi, mai presus de toate, păcatul sunt atotputernice, fotografiile din acest album au putere reconfortantă. Doamna Cristina Nichituş Roncea a izbutit, prin arta sa, dar, mai ales, prin forţa sufletului, să coboare Cerul pe pământ şi să ne smulgă, fie şi pentru o clipă, din mizeriile cotidianului pentru a ne înălţa într-o lume purificată.” Lumea purificată de care scria academicianul Florin Constantiniu era pământul ridicat la Cer de Părintele Justin, în colțul de rai de la Mănăstirea Petru Vodă, una din florile cele mai înmiresmate cu parfum divin ale grădinii paradisiace a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
„Iubirea de oameni a Părintelui Justin este atat de nelimitată…”
Părintele Justin a fost “un adevărat ostaş al lui Iisus Hristos, care a luptat cu spada iubirii în mână să aducă biruinţa binelui suprem asupra răului absolut. Un ostaş pe care îl vei recunoaşte oricând şi oriunde, fiind el plămădit din esenţa cea mai nobilă a neamului tău, creştin, ortodox şi românesc. Răsfoind Albumul acesta vom afla şi vom înţelege cu toţii că este aşa, cum ne arată el. Înţelegem că este aşa din privirea înţeleaptă şi plină de căldură surprinsă de sora noastră Cristina atât de evident şi atât de copleşitor în ochii Părintelui Justin. Şi vom mai înţelege că iubirea de oameni a Părintelui Justin este atat de nelimitată încât chiar şi acum, când a plecat de lângă noi, ne va ajuta în continuare. Nu se va împiedica de pragul dintre vremelnicie şi eternitate. Ci dimpotrivă, îl va trece uşor şi lin, din neţărmurita sa dragoste pentru noi, ori de cate ori îl vom chema în ajutor. Şi aşa va fi.”, scrie, tot din suflet, doamna Aspazia Petrescu, în Cuvântul Înainte al Albumului “Părintele Justin Mărturisitorul”.
Rugăciunile Părintelui şi ale fraţilor şi surorilor de la Petru Vodă
Albumul nu putea sa apară fără rugăciunile Părintelui şi ale fraţilor şi surorilor de la Petru Vodă. Părintele Justin i-a dat Cristinei Nichitus Roncea binecuvântarea să-şi folosească darul de la Dumnezeu pentru Dumnezeu, iar Mitropolitul Teofan, prezent la Iaşi la vernisajul expoziţiei “Precum în cer”, i-a dat “ascultarea” “să continue lucrarea”. Ceea ce încearcă astăzi, autoarea, prin acest “Album de suflet”. „Iar lucrarea merge mai departe, pentru că ucenici mireni ai Părintelui i-au creat şi un site – PărinteleJustinPârvu.Ro – în care se vor înmagazina pe viitor, pe lângă evenimentele legate de lansarea Albumului, toate imaginile și filmările existente despre Părintele Justin Pârvu în spatiul online, la care se vor mai adăuga cele inedite, aflate în arhivele personale ale fiilor și fiicelor duhovnicești ai Părintelui Justin. Portalul are deja secțiunile: Prima pagină * Despre Album * Fotografii din Album * Mărturii despre Părintele Justin * Unde puteți găsi Albumul. Totodată, a fost creată şi o pagină Părintele Justin Mărturisitorul, pe principala reţea de informare şi socializare existentă…”, ne mărturiseşte jurnalistul Victor Roncea, un român cu suflet mare, un prieten al cotidianului Cuvântul Libertăţii.
Cristina Nichitus Roncea, intrată în tainele fotografiei de copil, pe când se strecura pe furiş în laboratorul improvizat al fratelui mai mare, după ce a făcut două facultăţi ce nu au nici o legătură cu fotografia, s-a întors la dragostea dintâi prin fotojurnalism, ca fotograf profesionist la “Ziua” şi “Mediafax” sau de film, la Studiourile Buftea, dar şi pentru “Atitudini”, “Apostolia” şi “Familia Ortodoxă”, alegând astfel bucuria prezentării frumosului prin arta fotografică. O artă care, la vernisajul expoziţiei “Precum în cer” de la București, a fost descrisă de profesorul Radu Ciuceanu, istoric şi fost deţinut politic dar şi membru al Federaţiei Internaţionale a Fotografilor, ca fiind uneori mai grea decât pictura, pentru că trebuie să surprindă clipa nu să o recreeze.
Comments are closed.