Un internet mai sigur pentru minori

0
375

Potrivit unui recent studiu, România este una dintre cele 8 țări în care Centrele pentru un Internet Sigur (CIS) joacă un rol deosebit de important în asigurarea acestuia pentru minori. Astfel, 90% din activitățile dedicate sunt implementate prin aceste centre, ele reprezentând, în același timp, o platformă de dialog pentru părțile interesate.

De asemenea, România face parte dintre ţările în care sectorul public are o implicare limitată în implementarea acţiunilor şi iniţiativelor din domeniu, el preferând să delege această sarcină sectorului non-profit şi industrial, furnizând, între anumite limite, finanţarea necesară. „Pe ansamblul Uniunii Europene, studiul a dezvoltat o hartă a politicilor şi iniţiativelor din statele membre, pentru a identifica modelele şi demersurile folosite de acestea şi pentru a stabili indicatorii de referinţă. De asemenea, el oferă recomandări pentru o mai bună guvernanţă a demersurilor pe subiect, precum şi de colectare şi evaluare a datelor relevante”, se precizează pe site Comisiei Europene.

“Harta BIK”

Studiul “Compararea politicilor pentru un internet mai sigur în statele membre” a avut loc în contextul elaborării strategiei europene pentru un internet mai sigur pentru minori (Better Internet for Kids – BIK). Obiectivul principal a fost de a oferi o analiză cuprinzătoare a modului în care provocările legate de BIK sunt abordate în politicile și inițiativele de profil, precum și cu scopul de a dezvolta un instrument durabil de evaluare – “Harta BIK”. Studiul a fost efectuat în toate statele UE, precum și în Norvegia și Islanda, ca parte a rețelei pentru un internet mai sigur. A fost finanțat în cadrul Programului pentru un Internet Sigur (1999-2014); în prezent, sprijinul continuă prin intermediul Mecanismului pentru Conectarea Europei, în domeniul infrastructurii serviciilor digitale.