Mânăstirea Maglavit, loc de pelerinaj de Sfânta Maria Mică

1
477

Mii de credincioşi s-au adunat, ieri, în sărbătoarea de Sfânta Maria Mică, în curtea primitoare şi mângâiată de soare a mânăstirii Maglavit. Ca în fiecare an, în această zi specială, au venit chiar şi din satele vecine ca să şoptească o rugăciune pentru sănătatea lor şi pentru liniştea acestor vremuri. Preţ de câteva ore, cât au zăbovit în curtea cu copaci frumoşi, şi-au înălţat frunţile spre cer, au cerut putere să mai treacă peste încă un an, într-un cuvânt au rupt din tihna acestui loc, cu o poveste deosebită. Profitând de această ocazie, şi primarul Ion Dinu i-a adunat în jurul său pe fii satului  pentru a-i prezenta, cu vizibilă mândrie, oaspeţilor importanţi, care au sosit la Maglavit: Victor Ponta – preşedintele PSD,  Nicolae Bănicioiu – vice-preşedinte PSD, senatorul Ilie Sârbu, europarlamentarul Daciana Sârbu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, precum şi parlamentari de Dolj.

Un soare blând, de început de toamnă, se prefira ieri printre copacii cu tulpini zvelte care înfrumuseţează curtea mănăstirii Maglavit, pe care nu aveai cum să nu-i remarci. În cinstea sărbătorii de Sfânta Maria Mică, care este şi hramul acestui lăcaş, enoriaşii au venit din câteva sate şi chiar judeţele apropiate ca să-şi găsească liniştea şi să se roage în acest loc special. Ca în fiecare an, din grija maicilor care se ocupă de doi ani de această mânăstire, totul a fost pus la punct. O scenă de scânduri, împodobită cu icoane şi multe flori, a slujit de altar preoţilor care au oficiat slujba de sfinţire, avându-l în mijlocul lor pe ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Delicateţea locului se putea vedea şi în interiorul bisericii, care, în ciuda zarvei pe care o făceau credincioşii, răspândea odihnă şi pace.

Credincioşii au venit cu noaptea în cap

Încadraţi în acest peisaj, credincioşii, oameni simpli de la ţară, cu feţele arse de soare contrastând strident cu hainele noi, aproape scrobite. Ceea ce-i unea cu acest loc era tocmai sinceritatea care li se putea citi în priviri şi pe care ei înşişi o mărturiseau dacă aveai curiozitatea să-i întrebi. «Nu se putea, maică, să nu vin de această mare sărbătoare. M-am pregătit şi eu cu ce am putut, am plătit la maşină să mă aducă până aici, că sunt din Galicea. Păi ce, aş fi răbdat eu să stau acasă în ziua asta?», spune o bătrânică. Din cauza că poartă o cocoaşă mare, nu poate să-şi ridice privirea din pământ. Dar chiar şi aşa, cu ochii plecaţi, asculta slujba cu atenţie şi main tresărea câteodată când stropii de ceară fierbinte îi ardeau palmele bătătorite. Era însă liniştită pentru că a venit dis-de-dimineaţă şi a prins loc « taman aici, faţă», unde şi-a aşezat cu grijă un coş mare încărcat cu struguri şi bucăţi de cozonac.

Grătarele fumegau în pădure

Dacă aruncai un ochi prin mulţime – despre care cei care au participat şi în anii trecuţi spuneau că e mai puţină – vedeai că taberele sunt bine împărţite. Cu mai multă grijă pentru cele sfinte, bătrânii rămăseseră în interiorul curţii să-şi păzească pomenile, să mă aprindă o lumânare, să mai pună o vorbă bună la divinitate. De dincolo de gard, se ridicau norii groşi de fum ai grătarelor, semn că aici se adunase grosul participanţilor: enoriaşii cheflii. Nu conta faptul că slujba era în desfăşurare, focurile fuseseră demult aprinse, iar mititeii se perpeleau încet încărcând aerul cu miros de usturoi şi untură arsă. Romii gălăgioşi îşi întinseseră mesele de plastic, cu tot cu scaune şi feţe de masă aduse de acasă. Pe ritmul manelelor, se instalau prin pădure, de o parte şi de alta a aleii. Ţinând cont după bateriile de vin şi bere, castroanele de fripturi împănate şi platourile cu mici, petrecerea era abia la început.

Biserica mânăstirii nu e finalizată nici azi

Între aceste lumi antitetice, îşi face veacul mânăstirea Maglavit. La 75 de ani de la celebrele «arătări» ale divinităţii, însăşi comuna a devenit sinonimă cu «Sfântul» Petrache Lupu, omul care a vorbit cu Dumnezeu. Unii localnici în vârstă încă îşi mai amintesc de isteria declanşată acum trei sferturi de secol de acesta. Mulţi îl consideră un sfânt autentic, deşi el nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Cert este că, pe locul minunii, Petrache a înfipt o troiţă din lemn de brad, care a fost slujită atunci de un sobor de preoţi. Aici urma să fie construită o biserică, dar, la acea vreme, un comitet de iniţiativă a luat decizia unei colecte naţionale pentru construirea unei «Monastiri a Neamului». În mod ironic, biserica nu este finalizată nici azi, cu toate că diverse persoane cu bani au ţinut să arate că au donat bani pentru realizarea ei, pictura nefiind încă finalizată. Biserica lui Petrache are două hramuri: Naşterea Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii – după un izvor din apropiere care ar fi avut puteri miraculoase în timpul lui Petrache Lupu.

***

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj

„Eu o să vă salut, ca de fiecare dată, pentru că, de câţiva ani, ne vedem întotdeauna în această zi, devenind astfel familiali. Vreau să fac urări de sănătate tuturor celor care-şi serbează astăzi ziua de naştere. Aş vrea să vă spun că, dincolo de minunea de la Maglavit, se petrece şi această minune, ziua localităţii, cu o comunitate de oameni destoinici, conduşi de către primarul nostru, domnul Ion Dinu. În fiecare an, această localitate capătă un aspect mai aproape de civilizaţie, mai aproape de modernitate. Mă bucur să văd alături de noi un grup de primari din zona adiacentă acestei localităţi şi mă bucur pentru că dumeavoastră aţi găsit timpul necesar să veniţi, astăzi, aici. La final, vreau să vă spun că am venit cu toată deschiderea – pentru dumneavoastră am venit cu toţi aici – şi v-am ruga, dacă se poate, să tranmiteţi mesajul nostru că venim, că ne apropiem de momentul în care vom schimba lucrurile”.

***

Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) :

„Eu vreau să vă mulţumesc mult de tot pentru că m-aţi invitat aici, de Sfânta Măria Mică. Pe 15 august, am fost în partea cealaltă a ţării, la Putna, dar mă bucur mult că domnul preşedinte, Ion Prioteasa, a insistat foarte mult şi vă promit că nu va fi pentru ultima oară. Eu ştiu că echipa de aici, alături de domnul primar, ne reprezintă cu cinste. Vreau să le urez şi eu „La mulţi ani” tuturor Măriilor. Astăzi, noi nu facem politică pentru că trebuie să facem urări, dar vreau să îi anunţ pe oamenii din această comună că România a mai trecut prin clipe grele, dar întotdeauna după momente grele au venit şi momente bune. Şi vreau să ne vedem în fiecare an şi să fim de fiecare dată mai bine”.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN

 

1 COMENTARIU

  1. toate bune si frumos prezentate dar pana la realitate este cale lunga . acest ziar este al psd( cei cere sunt din comuna cunosc crunta realitate – gunoi neridicat de ani intregi, oameni batjocoriti in sediul primariei, canalizarea promisa acum 4 ani s-a evaporat, Hunia nu are apa, canal., strazi(ulite) neingrijite. Absolut toate mandatele obtinute de acest primar sunt fraudate 100%.

Comments are closed.