Inaugurare în zi de sărbătoare, la Călăraşi

0
402

Ieri, de Sfânta Maria Mică, în comuna Călăraşi din judeţul Dolj s-a tăiat panglica inaugurală a noului sediu pentru Primărie şi Consiliul Local. Investiţia, demarată anul trecut în luna noiembrie, în valoare de 720.000 de lei, a fost realizată pentru a asigura spaţiul necesar desfăşurării activităţii administrative. Clădirea spaţioasă, zugrăvită cu bunul gust caracteristic primarului, şi dichisită cu ghivece de flori în acelaşi ton cu cele din parcul ce o împrejmuieşte, a atras zeci de localnici care au aşteptat curioşi să-i treacă pragul.

La inaugurarea noului sediu administrativ au fost prezenţi primari din diverse localităţi, parlamentarii de Dolj, senatorul Radu Berceanu şi deputatul Constantin Dascălu, dar şi prefectul judeţului – Nicolae Giugea. În acest cadru, primarul comunei Călăraşi, Vergică Şovăilă a anunţat că dă în folosinţă  o clădire care va rămâne şi generaţiilor viitoare, făcută însă cu mult efort financiar, pentru că banii au alocaţi din bugetul local. „Într-o comunitate, biserica şi primăria sunt localuri care nu se fac în fiecare an şi se fac poate la o sută de ani odată. Am făcut această primărie cu mult drag pentru localnici şi pentru generaţiile viitoare. Pentru această clădire am luptat mult şi m-a ajutat şi prefectul judeţului Dolj. A fost destul de dificil pentru că nu este câştigată pe un proiect, ci este făcută cu fonduri locale. Era însă o investiţie necesară pentru comunitate ”, a precizat primarul comunei Călăraşi.

Primăria – o carte de vizită în faţa străinilor

Noul sediu al Primăriei Călăraşi a fost ridicat pe scheletul fostei clădiri a instituţiei primarului, situată vizavi de Şcoala Nr.1 din centrul comunei. Construcţia datată din 1936 nu mai însă răspundea cerinţelor actuale. „Dacă în urmă cu câţiva ani la primărie erau numai nişte colectări de taxe şi impozite şi mai puţină implicare în infrastructură şi alte domenii de la nivelul localităţii, odată cu trecerea timpului au apărut acele achiziţii, poliţia comunitară, şi alte servicii care au adus şi creşterea personalului. În plus, nu aveam nici toalete acolo.  La noua construcţie am mers tot pe scheletul primăriei vechi, reparat capital. S-au pus 32 de stâlpi de rezistenţă şi apoi s-a ridicat şi etajul, unde s-au făcut noi birouri cu aparatura necesară, toalete, adică tot ceea ce este necesar unei primării. Am făcut chiar o cameră unde salariaţii să poată servi prânzul. Părerea mea este că putem să facem acum faţă unor vizite din străinătate, mai ales că noi avem multe schimburi de experienţă în special cu francezii şi cu bulgarii”, a explicat Vergică Şovăilă.

Localnicii au făcut turul de onoare

Pentru a vedea dacă şi localnicii îi împărtăşesc părerile, primarul i-a invitat pe toţi cetăţenii, prezenţi la inaugurare, să treacă pragul noii primării, în holul căreia s-a desfăşurat şi slujba de sfinţire a construcţiei de un sobor de preoţi. La finalul slujbei preotul bisericii din satul Sărata i-a dăruit primarului o icoană cu Maica Domnului şi a promis că va pune în fiecare birou câte o iconiţă pentru ca angajaţii „să lucreze cu frică de Dumnezeu, în credinţă şi respect faţă de aproapele lor”. După aceste momente oficiale, primarul dar şi localnicii nu au uitat de sărbătoare, mai ales că în comuna Călăraşi sunt 600 de cetăţeni care poartă numele de Maria şi Marin. Cu mic cu mare au fost invitaţi în noul parc al localităţii din spatele primăriei, inaugurat în primăvară, pentru a se trata cu mici, vin oferite de societăţile locale şi muzică populară oferită de ansamblul folcloric „Bordeiaşul”.

***

Locuri de cazare pentru profesorii navetişti

Luni va începe un nou an şcolar eveniment pentru care Primăria Călăraşi a făcut, ca de fiecare dată, pregătiri mari. În primul rând şcolile au fost puse la punct realizându-se reparaţii, iar din acest an s-au amenajat spaţii de cazare şi pentru profesorii navetişti. „Anul şcolar începe într-un nou cadru. Şcolile generale au fost comasate şi au fost puse sub coordonarea Grupului Şcolar Călăraşi şi rămâne ca în noua formulă să luăm fiecare unitate de învăţământ în parte să vedem  ce mai este  necesar. În mare ne-am pregătit. Am făcut toate reparaţiile, am înnoit mobilierul unde a fost necesar  şi am achiziţionat chiar şi combustibilul pentru iarnă”, a declarat primarul. La unităţile de învăţământ din Călăraşi predau peste 100 de profesori dintre care cinci sunt navetişti, iar pentru aceştia au fost create şi condiţii speciale de cazare în căminele elevilor, astfel încât să poată părăsi localitatea numai la sfârşit de săptămână.

***

Bostanele din Călăraşi, pline de pepeni verzi alteraţi

În lipsa unui en-gros, producătorii din Călăraşi au fost nevoiţi să arunce mari cantităţi de lubeniţă. Dacă într-o primă fază au scăzut preţul de vânzare, în cele din urmă, pepenii verzi s-au alterat în curţi şi chiar au rămas pe câmp. „Producţia a fost excelentă mai ales că eu, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Irigatorilor de Apă, am asigurat şi irigaţiile. S-a făcut producţie de 50 de tone la hectar, s-au obţinut peste 4.000-5.000 de tone, însă valorificarea a mers, ca de obicei, prost. Preţul a ajuns şi la 0,20-0,30 lei pe kilogram, au şi aruncat, au rămas şi în bostan. Mă zbat pentru un en-gross, pentru o construcţie cu temperatură controlată Sper să ne înţeleagă şi ministrul Agriculturii şi să creeze cadrul necesar exportării lubeniţelor, dar şi a altor produse”, a declarat primarul comeni Călăraşi, Vergică Şovăilă, precizând că localnicii au avut pierderi mari şi la producţia de roşii. S-a ajuns în situaţia de a vinde kilogramul cu 40 de bani, preţ care nu îi avantajează deloc dacă se iau în calcul investiţiile.

***

Canalizarea comunei începe în această toamnă

În această toamnă două dintre cele mai mari proiecte ale comunei au şanse mari să ia startul. Este vorba de asfaltarea străzilor principale şi introducerea reţelei de apă şi canalizare, lucrări care au fost avizate, obţinând finanţarea. „În această toamnă încep un drum extravilan de 10 kilometri să mai preluăm din traficul rutier. Canalizarea pentru satul Sărata a fost de asemenea aprobată şi urmează să demarăm lucrările odată cu cele de extindere din Călăraşi. Localitatea este cuprinsă în masterplanul de apă şi canalizare alături de Dăbuleni, Bechet”, a declarat primarul Vergică Şovăilă.  Valoarea investiţiei din Călăraşi este de 4,2 milioane de euro.