Șeful SMG, gl. Nicolae Ciucă, anunţă că se va implica, prin dialog constructiv, pentru eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare şi pensionare al cadrelor militare

0
378

Șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, şi-a manifestat, în urmă cu puţine ore, intenţia clară de a sprijini cadrele militare în vederea eliminării inechităţilor survenite ca urmare a modificărilor legislative din sectorul de salarizare şi pensionare a celor din Armată. Reiterând îndeplinirea angajamentelor asumate de România, ca stat aliat NATO, şi punctând că militarii româninicolae ciuca sunt în afara oricărui gest politic, şeful SMG a întârit argumentul conform căruia Armata României trebuie sprijinită prin dialog, prin forţa argumentelor, în găsirea unor soluţii corecte pentru a rezolva cât mai repede cu putinţă inechităţile în regimul salarial şi cel al pensiilor militare.

“În contextul în care agenda publică a ultimelor săptămâni a fost dominată de problematica pensiilor militare, existând numeroase comentarii pe această temă, simt nevoia să aduc unele clarificări, în părţile ce mă privesc.

Potrivit locului şi rolului pe care îl am in cadrul organismului militar, aria mea de responsabilitate şi decizie este focalizată pe capacitatea operaţională a Armatei.

Din această perspectivă, mi-am putut manifesta din plin cunoştinţele şi puterea conferite de funcţia pe care o deţin, operând dezvoltări în planul respectării angajamentelor militare pe care le avem ca membri NATO. Astfel, Armata României a participat cu succes la misiuni şi operaţii internaţionale sau desfăşurate pe teritoriul naţional, a căror complexitate a condus la o îmbunătăţire semnificativă a pregătirii militarilor, subunităţilor, unităţilor, marilor unităţi şi comandamentelor, la creşterea interoperabilităţii cu structurile aliate şi partenere şi al gradului de credibilitate a armatei şi, implicit, a României.

În altă ordine de idei, potrivit Constituţiei şi legilor ţării, militarii nu au voie să se implice în actul politic, iar şeful Statului Major General are obligaţia, atât în plan moral cât şi legal, să genereze şi să menţină un climat de ordine, disciplină şi stabilitate în armată, dar şi de încredere reciprocă între instituţie şi personalul său. Prin urmare, deşi nu deţin pârghii de exprimare politică, sunt profund încărcat de responsabilitatea militarului cu gradul cel mai mare din armată, către care se îndreaptă privirile camarazilor atunci când nivelul de satisfacţie salarială sau din pensii este unul dezavantajos în raport cu privaţiunile serviciului militar.
Nu am profilul omului care fuge de provocări sau care “rămâne în cort”, dar natura şi nivelul funcţiei mă obligă să fiu raţional şi să caut soluţii constructive, în care să se regăsească atât drepturile legitime ale militarului român, cât şi interesele generale ale societăţii, aşa cum sunt ele promovate de cei aleşi democratic, prin partidele politice şi organismele legal constituite ale puterilor statului.

Vă asigur că sunt călăuzit în viaţă de toate valorile militare şi civice pe care le-am asimilat de-a lungul carierei, că nu am cum să stau deoparte faţă de problemele cu care se confruntă personalul armatei de ieri sau de azi şi că foarte multe din lucrurile bune care se petrec în instituţia militară au în spate munca dedicată, consecvenţa şi asumările unor militari de carieră, legaţi sufleteşte de armată, chiar dacă deontologia profesională ne îndeamnă la discreţie şi modestie, iar din afară, poate, nu se simte atât de evident contribuţia fiecăruia dintre noi.

Voi face tot ce îmi stă în putinţă, astfel încât, prin forţa argumentelor, dialog constructiv, calm şi respect reciproc, dar şi animat de încrederea camarazilor, să determin factorul politic să adopte, într-un timp rezonabil, soluţii adecvate pentru toate inechităţile produse în ultimii ani pe fondul mutaţiilor legislative care au bulversat sistemul de pensii militare şi de salarizare”, a precizat gl Nicolae Ciucă în urmă cu puţin timp pe pagina sa de socializare.