S-a mai finalizat o etapă, vorbim despre cariera profesorilor, cea care a avut finalitate titularizarea. Ieri, a avut loc, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, repartizarea, în şedinţă publică a posturilor declarate disponibile. Nu este totul statutat, fiind şi alte căi prin care se poate ajunge la o soluţie de ocupare a unui post în învăţământ.
Ieri a avut loc prima şedinţă de titularizare, pentru cei care au obţinut minimum 7,00 la examenul din urmă cu circa o lună. S-a mers pe metodologie, în care se stipulează: „În conformitate cu prevederile Calendarului mobilităţii personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2016/2017, în perioada 8-9 august 2016 se derulează etapa de repartizare a candidaţilor cu media minimum 7 (şapte) … pe posturi didactice/ catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, la nivelul judeţului în care au susţinut proba practică sau inspecţia specială la clasă la profilul postului, indiferent de judeţul în care au susţinut proba scrisă, ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, cu respectarea condiţiilor specifice di Metodologie”. Chiar dacă nota ministerului a venit târziu, pe 5 august, putând aduce neclarităţi în aplicare, la Dolj nu au fost probleme.
Mediile, între 7,75 şi 9,81
Ceea ce s-a întâmplat la Dolj a punctat prof. Janina Vaşcu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj: «Au fost 28 de posturi disponibile, din care s-au ocupat 14. Cea mai mare medie, 9,81, a fost în învăţământul preşcolar. Cea mai mică notă a fost la instruirea practică – 7,75. Au rămas posturi libere, cele mai multe la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, iar altele la „instruire practică”. În urma şedinţei, posturile vacante se vor transforma în unele pe perioadă nedeterminată. În perioada 11-17 august, va fi vorba de detaşare în interesul învăţământului şi de detaşare pe funcţii de conducere. În ziua de 18 august va fi reactualizată lista posturilor rămase, a doua zi având loc şedinţa publică de repartizare».
Aşa cum s-a amintit, este nevoie de specialişti la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. „Ştim cu ceea ce ne confruntăm, aşteptăm perioada în care se suplinesc posturile, dar este nevoie de resursă umană. În această privinţă, ne dorim şi participarea instituţiilor de cultură, însă discuţia este foarte largă”, a precizat prof. Lucia Croitoru, director al Liceului de Arte „Marin Sorescu”.