Statuile Belle Epoque nu-și găsesc sculptorul

0
316

În centrul istoric al Craiovei vor fi amplasate cinci statui în mărime naturală. Acestea vor fi așezate în piețele „Buzești” și „Femina”, prima fiind și cea mai mare și reprezentativă pentru zona veche a orașului. Primul concurs de soluții a fost însă anulat, deoarece nici unul dintre cei nouă concurenții nu a respectat procedurile.

Pentru a se armoniza cu parfumul de început de secol XX al acestei zone, statuile trebuie să reprezinte personaje din Belle Epoque. Autoritățile locale care au lansat un concurs de soluții pentru aceste statui nu au precizat tipologia personajelor, lăsându-le artiștilor posibilitatea să-și imagineze cum ar trebui să arate acestea. Statuile însă vor fi executate în mărime naturală, iar cele câștigătoare vor fi turnate apoi în bronz. Patru dintre ele vor fi amplasate, conform schiței proiectului, în Piața „Buzești” care va fi amenajată în zona băncii Bancpost și care trebuie să fie punctul zero al centrului vechi. Cea de-a cincea statuie va fi așezată în cea de-a doua piață din centrul vechi, și anume în Piața „Femina”, care se află deja în curs de amenajare lângă fosta cofetărie cu același nume.

Statuile sunt estimate la 210.000 de euro

Spre deosebire de statuile pe care Primăria Craiova le-a amenajat în diferite locuri din oraș – deocamdată turnate doar într-un material fragil, în rășină –, statuile din centrul istoric vor fi plătite din bani europeni. Acestea fac parte din proiectul de reabilitare a centrului istoric al Craiovei și numai ele sunt estimate la valoarea de 945.000 de lei, echivalentul sumei de 210.000 de euro. La un calcul simplu, pe care și-l asumă și municipalitatea craioveană în documentația pentru organizarea concursului de soluții, pentru o singură statuie se va plăti în jur de 189.000 de lei, echivalentul a 42.000 de euro. În acești bani, creatorul acestor statui trebuie să includă costul de realizare, dreptul de autor și costurile de transport și montaj al statuilor.

Primul concurs a fost anulat

Primăria Craiova a lansat, încă din luna februarie, un concurs de soluții pentru executarea acestor cinci statui, concurs la care s-au înscris nouă concurenți. Juriul – format din primarul Lia Olguța Vasilescu; Monica Morariu, coordonatorul compartimentului Monumente de For Public și Arhitectură Contemporană din cadrul Ministrului Culturii; Cătălin Davidescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Craiova; Gabriela Miereanu, arhitectul-șef al municipiului și Ionuț Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova – a anulat însă acest concurs, stabilind că nu au fost respectate condițiile de participare. „La concurs s-au înscris nouă concurenți, dar nici unul nu a venit cu o ofertă corectă. Unii au avut actele în ordine, alții își semnaseră lucrările – ceea ce este interzis –, iar alții au avut probleme de natură tehnică. Juriul a fost însă corect și a anulat atunci concursul”, a declarat Cătălin Davidescu, membru al juriului.

Concurenții au venit cu mulaje de proastă calitate

Autoritățile locale au cerut fiecărui concurent să aducă un mulaj în gips al statuii pe care și-o imaginează a fi potrivită pentru cele două piețe publice. Potrivit criticului de artă, Cătălin Davidescu, concurenții au fost deficitari la acest aspect, participând la concurs cu reproduceri de proastă calitate. „Unii dintre ei au venit cu niște mulaje precare, erau niște cârpe înmuiate în gips. Nu puteam, totuși, să alegem câștigătorul după o așa machetă”. Un alt punct slab pe care organizatorii l-au sesizat în timpul desfășurării concursului se referă la alegerea statuilor câștigătoare. „Am făcut și unele rectificări în sensul că nu trebuie să alegi musai din lucrări dacă nu ai de unde. Dacă avem de-a face și cu concurenți mediocri, trebuie să existe și varianta de a alege una sau două-trei lucrări”, a mai spus Cătălin Davidescu. Pentru restul statuilor ar urma să se organizeze un alt concurs.