Institutul de Medicină Legală Craiova a intrat în posesia unui aparat de ultimă generaţie, cu ajutorul căruia, în maximum patru ore, pot fi depistate, în urma recoltării de probe din sânge şi urină, substanţele interzise (droguri) consumate de conducătorii auto, în principal, dar şi de alte persoane, fiind rapid făcută diferenţa între consumatorii permanenţi şi cei care se află sub diverse tratamente cu medicamente care conţin astfel de substanţe. Investiţia de 400.000 de euro a fost realizată de Consiliul Judeţean Dolj, din fonduri proprii şi va intra în lucru în jurul datei de 15 august. Prezentarea echipamentului a fost făcută astăzi, la sediul IML Craiova.
În toamna anului trecut, CJ Dolj a semnat un protocol cu IML Craiova, prin care, în urma consultărilor cu ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Dolj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, s-a achiziţionat un echipament de ultimă generaţie pentru depistarea drogurilor. “În urmă cu mai mulţi ani, din fonduri proprii, am contribuit la achiziţionarea de aparate etiloteste şi drugtest, care au intrat în dotarea poliţiei doljene. Acum, după consultările cu ATOP, IPJ şi IML, prezentăm un echipament de testare a drogurilor prezente în organism, de ultimă generaţie. Valoarea acestuia este de 400.000 de euro, fonduri asigurate din bugetul propriu al CJ Dolj. În ţară, mai sunt 10 sau 11 astfel de echipamente, însă cel de la Craiova este cel mai performant”, a precizat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj. “Doresc să mulțumesc CJ Dolj pentru sprijinul acordat, care nu este primul de acest gen, instituţia contribuind şi la reabilitarea celor patru corpuri de clădire ale IML Craiova. Până acum, eram singurul IML din ţară care nu avea în dotare aşa ceva. Probele le duceam la IML Timişoara, însoţite de echipaje de poliţie. Mulţumim, de asemenea, şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, care ne-a ajutat cu resursa umană, cel care va lucra cu aparatul fiind conf. univ. dr. Andrei Biţă, şef de lucrări Farmacie”, a declarat Roxana Zăvoi, director al IML Craiova.
Importanţa echipamentului
“Este foarte utilă această dotare. Până acum, probele le duceam la Timişoara şi trebuia să asigurăm echipaje de însoţire. Rezultatele veneau în termenul legal de 72 de ore. Altfel, de la început acestui an, au fost testate cu drugtest 1.062 de persoane, iar la 134 dintre ele testarea s-a dovedit pozitivă” – comisar – şef de poliţie Adrian Dan, adjunct al inspectorului şef al IPJ Dolj;
“Am analizat situația cu toate instituţiile de asigurare a ordinii publice, cu IML şi am ajuns la concluzia că este vitală procurarea unui asemenea echipament. Am cerut sprijinul CJ Dolj, iar rezultatele se văd”. – Gheorghe Bică, preşedintele ATOP Dolj;
“Încă o investiţie primordială realizată de CJ Dolj. Nu va mai fi nevoie de drumuri la Timişoara” – Dan Diaconu, prefectul judeţului Dolj.
Despre aparat
Aparatul se numeşte „cromatograf de lichide cuplat cu spectrometru de masă“ şi va deservi judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi şi Gorj. “Procedura este separată pe două componente. Prima se referă la separarea compuşilor din sânge şi urină, iar cea de-a doua va consta în detectarea substanţelor interzise cu o precizie de peste 97%. Este un aparat de ultimă generaţie. Vor fi testate peste 100 – 130 de substanţe”, a precizat Andrei Biţă. Roxana Zăvoi a mai menţionat că acesta va intra, practic, în funcţiune, în jurul datei de 15 august. Timpul de aflare a rezultatelor este de patru ore de la recoltare.