Festivalul „Puppets occupy street” – în august, la Craiova: peste 100 de evenimente, cu artiști din aproape 10 țări!

0
1058

Cel mai amplu festival de arta animației pe care Craiova l-a avut vreodată, „Puppets occupy street”, va aduce în luna august, în centrul istoric și în cartierele craiovene, peste 100 de evenimente, prezentate de 20 de trupe și numeroși artiști din Spania, Argentina, Italia, Iran, Ungaria, Bulgaria și Serbia. Parada cu păpuși supradimensionate și costume spectaculoase, reprezentații stradale, o expoziție de scenografie la Centrul Multifuncțional, ateliere de creație și proiecții video, lansări de cărți și câte și mai câte evenimente îi vor bucura pe craioveni între 25 august și 1 septembrie. Cea de-a II-a ediție a festivalului este organizată de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, cu susținerea financiară a Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova, sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. Tema centrală, reflectată de majoritatea evenimentelor din program, a va fi „Apa”, iar următoarele ediții vor avea în centru „Focul”, „Aerul” și „Pământul”.

 „Este un festival foarte complex, care tinde să cuprindă toate artele și care se adresează tuturor categoriilor de public, tuturor categoriilor de vârstă. Și, încet-încet, ne dorim să devină unul dintre festivalurile cele mai importante pe care le are Craiova și, de ce nu, chiar România”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”. Dacă la ediția precedentă, din 25 august – 1 septembrie 2014, festivalul a cuprins 85 de evenimente, de această dată numărul lor va depăși 100.

Păpușile vor „ocupa” cartierele orașului, parcurile și piețele centrale

Spațiile care le vor găzdui sunt numeroase și diverse: de la cartierele Craiovița Nouă, Brazda lui Novac, Bariera Vâlcii la Parcul „Nicolae Romanescu” și Grădina Botanică, Piața „Mihai Viteazul” și centrul vechi, dar și altele surpriză. «Vom păstra această structură de caravană și vom merge în multe locuri din oraș. Până la urmă, acesta este specificul festivalului, de aceea se numește „Puppets occupy street”, să te trezești „cotropit” de păpuși, de muzică, de veselie!», a mai spus Adriana Teodorescu.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale ediției actuale este că are caracter internațional, până în prezent confirmând participarea artiști din Spania, Argentina, Italia, Iran, Ungaria, Bulgaria, Serbia și, bineînțeles, România, de unde vor veni mai multe trupe private. „Numărul trupelor invitate în festival a crescut: dacă anul trecut am avut 14-15, exceptând-o pe cea a  teatrului nostru, anul acesta vom avea 20 de trupe”, a mai anunțat managerul de la „Colibri”.

„Apa”, tema centrală a majorității evenimentelor

Spectacolele în aer liber vor rămâne în continuare elementul central, însă programul va cuprinde alte numeroase evenimente. „Vom organiza din nou o amplă expoziție de scenografie, tot la Centrul Multifuncțional, dar de data aceasta nu se va axa doar pe păpuși și elemente de decor, ci adăugăm fotografia și afișul de teatru”, a mai spus Adriana Teodorescu. Atelierele de creație și proiecțiile video, pentru craiovenii de orice vârstă, și lansările de cărți vor face parte, de asemenea, din program.

Ediția a II-a a Festivalului „Puppets occupy street” va avea și o temă centrală, „Apa”, căreia i se vor circumscrie majoritatea evenimentelor. Aceasta a fost anunțată încă de la ediția-pilot, de anul trecut, prin păpușile gigantice care au defilat prin oraș, provenind din mitologia populară – Știma Apelor, Muma Pădurii, Zmeul și Pasărea Măiastră – și reprezentând elementele de geneză: apa, aerul, pământul și focul. Ediția de anul viitor va avea ca temă „Focul”, cea din 2017 – „Aerul”, iar cea din 2018 – „Pământul”, „după care va urma altă serie de teme”, potrivit organizatorilor.

***

«Eu garantez că în câțiva ani – și nu mulți! – vom sufla în ceafă Sibiului, cu al său Festival de Teatru, din punctul de vedere al evenimentelor de stradă. Și să nu uităm că bugetul festivalului de la Sibiu a fost anul acesta de 11 milioane de euro, iar bugetul Festivalului „Puppets occupy street” de anul trecut – pentru că anul acesta încă nu este definitivat – a fost 113 mii de lei. Se pot face lucruri foarte mari și foarte frumoase cu acești bani. Nu neapărat cu bani foarte puțini, pentru că arta de calitate costă…», a mai spus managerul Teatrului „Colibri”.