Hamas condamnă „masacrarea” susţinătorilor lui Morsi

0
106

Mişcarea palestiniană Hamas a condamnat, ieri, „masacrarea” a zeci de susţinători ai preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, provenit din mişcarea Fraţii Musulmani şi înlăturat de la putere de armată, şi a lansat un apel la încetarea vărsării de sânge. „Hamas condamnă masacrarea a zeci de civili egipteni paşnici astăzi în zori, îşi exprimă profunda durere şi tristeţe pentru aceste victime şi cere evitarea vărsării sângelui poporului egiptean”, se arată într-un comunicat al mişcării palestiniene.

Potrivit Fraţilor Musulmani, cel puţin 35 de persoane au fost ucise ieri de soldaţi şi poliţişti în momentul în care erau pe cale de a se ruga.
Cifrele oferite de serviciile de urgenţă spun că bilanţul confruntărilor a fost de cel puţin 42 de morţi. La rândul său, armata egipteană a acuzat că „terorişti înarmaţi” au atacat sediul Gărzii Republicane la Cairo, potrivit unui comunicat citat de cotidianul de stat Al-Ahram.

Şeful guvernului Hamas din Gaza, Ismail Haniyeh, lansase vineri un apel la păstrarea credinţei în „Primăvara Arabă”, fără a se pronunţa, totuşi, în mod clar împotriva destituirii lui Mohamed Morsi. „Anticipăm că va ieşi un lucru bun din această primăvară arabă şi din aceste revoluţii arabe din această renaştere. Ne aşteptăm ca ciclul primăverii arabe să continue până ce-şi va atinge toate obiectivele, pe frontul intern ca şi pe cel al cauzei noastre”, a spus Haniyeh. Hamas, provenit din rândurile Fraţilor Musulmani, salutase alegerea în iunie 2012 a lui Mohamed Morsi, ca şi prăbuşirea preşedintelui Hosni Mubarak, în februarie 2011.