Referendumul pentru demiterea preşedintelui va costa circa 95 de milioane de lei şi se va putea vota oriunde

0
355

Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului – stabilit pentru 29 iulie – dacă populaţia se va pronunţa pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a declarat ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre. „Dacă, prin referendum, populaţia decide demiterea preşedintelui, urmează să organizăm, în termen de 90 zile, alegeri prezidenţiale. Dacă nu, se întâmplă ca în 2007”, a spus Dobre. Acesta a precizat, totodată, că Guvernul va cheltui o sumă estimată la acest moment la 95 milioane lei pentru organizarea referendumului, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară. „În prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar în condiţiile în care vor fi deschise secţii de vot şi în străinătate, deja fiind realizate şi unele economii”, au arătat surse oficiale. În 2007, la primul referendum de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul a anunţat costuri de 60 de milioane de lei.

Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea exprimării lui doar într-o anumită circumscripţie electorală, potrivit informaţiilor transmise de premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern de sâmbătă. Potrivit acestuia, „din punct de vedere organizatoric, cred că lucrurile sunt mult mai simple: este un singur buletin de vot, o întrebare foarte simplă, «Da» sau «Nu», se poate vota în toată ţara, nu mai există obligativitatea de a vota doar în circumscripţia electorală”.

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care se prezintă la vot, elimină sintagma „la nivelul ţării” legată de voturile exprimate. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a precizat, astfel, că a fost eliminată discriminarea prin care cetăţenii români aflaţi în străinătate nu puteau vota la referendum.

Referendumul de demitere va începe la ora 08.00 şi se va finaliza la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie pe 28 iulie la ora 7.00, a anunţat ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre.

Ieri a avut loc tragerea la sorţi a celor şapte judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC) pentru referendum: Dănuţ Cornoiu şi Alina Sorinela Macavei – de la Secţia I Civilă, Elena Cârcei, Aurelia Motea şi Tatiana Gabriela Năstase – de la Secţia a II-a Civilă, Gabriela Elena Bogasiu şi Luiza Maria Păun – de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Cel mai probabil în cursul zilei de astăzi, cei şapte se vor întruni şi vor desemna preşedintele BEC.