Zi decisivă, ieri, pentru elevii care au depus contestaţii. S-au afişat rezultatele finale ale acestei sesiuni. La nivelul judeţului Dolj au fost formulate 2.178 de cereri pentru reevaluarea lucrărilor, dar au fost admise doar 444. Dintre acestea doar 373 de note au crescut cu până la un punct şi jumătate, iar 75 de candidaţi declaraţi „respinşi” după primele rezultate au reuşit să promoveze astfel examenul. De altfel, după contestaţii, în Dolj, procentul de promovabilitate a crescut cu 1,10% de la 39,74% la 40,84%. Acest rezultat indică şi faptul că pentru cea de a doua sesiune de bacalaureat au rămas 4.440 de candidaţi, o cifră record până acum.
Notele după contestaţii au fost afişate, ieri, la avizierele centrelor de examen începând cu ora 11.00. Nu pentru toţi elevii au adus bucurie, mai ales că au fost şi cazuri de elevii care au promovat bacalaureatul şi au depus contestaţii s-au trezit că au trecut pe lista celor respinşi. Totodată peste 1.700 de note au rămas nemodificate.
„În judeţul Dolj din cele 2.178 de contestaţii, 1.734 au fost respinse în sensul că nota a rămas aceeaşi şi după reevaluare. În schimb, 444 de lucrări au suferit modificări. Pentru 373 notele au crescut cu până la un punct şi jumătate. Nu au fost înregistrate cazuri în care diferenţa dintre comisia din centrul zonal şi comisia din centrul regional să fie mai mare de 1,5 puncte. Au fost şi situaţii în care notele au scăzut şi sunt 74 de candidaţi în această situaţie. O parte dintre ei, chiar promovaseră sesiunea, dar după reevaluarea lucrărilor au picat”, a precizat Cerasela Cremene, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Luni încep înscrierile pentru a doua sesiune
Bilanţul primei sesiuni de bacalaureat arată că la nivelul judeţului Dolj din 7.221 de candidaţi înscrişi au promovat doar 2.781. 4.440 au rămas pentru toamnă şi fac parte din cei aproximativ 100.000 de elevi nepromovaţi. Aceştia pot susţine o nouă sesiune de bacalaureat în perioada august septembrie a.c.. Înscrierile pentru examen încep luni, 11 iulie şi se finalizează pe 15 iulie a.c. Conform calendarului acestui examen, prima probă este pe 22 şi 23 august şi constă în evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În zilele de 23 şi 24 august se evaluează competenţele de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 25 şi 26 august se evaluează competenţele digitale. Examenele scrise vor începe pe 29 august cu proba de Limba şi literatura română. Pe 31 august se va derula proba scrisă obligatorie a profilului, care în funcţie de profil, va fi la Matematică pentru absolvenţii de real sau Istorie pentru elevii de la specializările de uman. În judeţul Dolj sunt 3.500 de elevi care nu au promovat examenul la această disciplină. Cea de a doua sesiune se va încheia pe data de 2 septembrie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 4 septembrie a.c.