O săptămână. Atât mai au la dispoziţie toţi proprietarii de imobile din România ca să încheie poliţa de asigurare pentru locuinţele pe care le deţin. Altfel, vor simţi “pe buzunarele lor”, sancţiunile prevăzute de Legea asigurărilor obligatorii de locuinţe. Agenţii de asigurări au plecat deja din uşă în uşă pentru a-i informa pe oameni că mai au doar foarte puţin timp să-şi asigure casele în caz de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. În ultimii ani, România a suferit atât de pe urma inundaţiilor, cât şi a alunecărilor de teren, aşezări întregi fiind luate de ape. Cu toate acestea, oamenii nu s-au grăbit să încheie poliţa de asigurare, fie pentru că nu au fost suficient de informaţi în privinţa obligativităţii poliţei de asigurare, fie pentru că bugetul strâmtorat nu le-a permis o cheltuială în plus, chiar dacă aceasta se referă la protejarea casei în cazul unui dezastru natural.
Până pe 15 iulie, proprietarii de imobile trebuie să încheie poliţa de asigurare a locuinţei cu una dintre companiile de profil din cadrul în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). După această dată, nu le vor ma bate în uşă agenţii de asigurări, ci reprezentanţi ai Primăriei gata să scrie amenda în cazul în care aceştia nu fac dovada asigurării. “Noi aşteptăm situaţia de la PAID pentru a vedea ce facem mai departe. Primăriile sunt abilitate să sancţioneze proprietarii care nu şi-au făcut asigurări pentru locuinţe, imediat după ce companiile de asigurări vor trimite o listă cu aceştia. Termenul-limită pentru încheierea poliţelor de asigurare este 15 iulie, probabil că după această dată vom începe cu amenzile care sunt, conform legii, cuprinse între 100 şi 500 de lei. Cum românul e obişnuit să lase totul pe ultima sută de metri cred că vor fi mulţi care nu vor avea asigurări”, a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţie de Taxe şi Impozite Craiova. Şi asiguratorul este pasibil de amendă între 500 şi 1.000 lei dacă refuză să încheie contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor, la cererea unui proprietar de locuinţă. PAID-ul, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, a încheiat până la 30 iunie aproximativ 575.000 de poliţe de asigurare obligatorie.
“Oamenii vor realiza importanţa poliţei la primele amenzi”
Potrivit datelor centralizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj, în judeţul nostru sunt înregistrate 278.051 de locuinţe, dintre care 105.744 doar în municipiul Craiova. Nici la Dolj oamenii nu au făcut cozi la asiguratori, poate şi pentru că nu au fost suficient de informaţi, mai ales cei din mediul rural. „Obligativitatea asigurării locuinţei este o iniţiativă bună, dar nu este suficient. Omul are nevoie şi de consultanţă de specialitate, nu doar să-şi pună o semnătură pe un formular. În opinia mea nu s-a dat suficientă informaţie. Acum agenţii de asigurări sunt pe teren, dar probabil că oamenii vor realiza importanţa poliţei abia după primele amenzi”, este de părere un asigurator.
Asigurările obligatorii numai la companiile din PAID
Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie numai cu asiguratorii asociaţi în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID): Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România. Poliţele vor fi întocmite pe formulare tipizate, asemănătoare celor de tip RCA, la sediile sau agenţiile companiilor de asigurări sau de către persoane autorizate să încheie poliţe în numele acestora. În caz de daună, asiguratorul are obligaţia de a constata şi de a evalua prejudiciile create, plătind despăgubirile în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii de la PAID a sumelor necesare. Evaluarea va fi făcută tot de reprezentanţii companiei la care a fost încheiată poliţa.
Poliţele opţionale acoperă mai multe riscuri
Valoarea maximă acoperită prin poliţa obligatorie este de 20.000 euro. Principala problemă apare în momentul în care valoarea reală a locuinţei depăşeşte această sumă. Pentru acoperirea mai multor riscuri şi pentru creşterea sumei asigurate la adevărata valoare a locuinţei, companiile de asigurări oferă posibilitatea de completare a poliţei obligatorii cu o serie de clauze facultative. Unul dintre cele mai simple modele de poliţă opţională cuprinde următoarele riscuri: incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor şi a vehiculelor spaţiale, lovirea de către vehiculele rutiere, fum, gaz, vapori, cheltuieli necesare pentru demolare, evacuare şi transport. Se pot introduce, de asemenea, inundaţiile şi aluviunile, furtuna, uraganul, vijeliile, tornada, ploaia torenţială – efectul direct, inclusiv cele cauzate de pătrunderea apei prin spărturile şi rupturile provocate acoperişului, pereţilor, uşilor şi ferestrelor prin manifestarea violentă a fenomenelor atmosferice împreună cu ploaia torenţială, grindina şi efectele sale directe, avalanşele de zăpadă, pagubele provocate de greutatea stratului de zăpadă sau de gheaţă. Vandalismul prin efracţie sau tâlhăria, avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, canal sau încălzire centrală sau inundarea apartamentelor de apă provenită de la vecini sunt şi acestea asigurabile. În acest caz, se face o evaluarea a construcţiei şi, în funcţie de tipul acesteia, se stabileşte o primă de asigurare aferentă, ca procent din suma asigurată. Poliţa de asigurare complexă a locuinţei poate cuprinde: locuinţa şi bunurile din gospodărie, asiguratul şi membrii familiei acestuia pentru riscuri de invaliditate şi deces din accidente, precum şi răspunderea civilă legală pentru pagubele produse terţilor pentru riscuri produse în gospodăria asigurată. Spre exemplu, dacă are loc un incendiu în gospodăria proprie, care a provocat pagube şi proprietăţii vecinilor, acestea pot fi acoperite prin poliţa de asigurare, în limita unei anumite sume asigurate.
***
În România, din cele peste 8,4 milioane de construcţii cu destinaţie de locuinţe, doar 8% sunt asigurate prin contract facultativ. Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR, 12,8% din cei chestionaţi au răspuns că au încheiat o asigurare facultativă a locuinţei, în timp ce 60,2% din aceştia s-au pronunţat în favoarea obligativităţii asigurării locuinţei.
***
Suma asigurată (valoarea maximă a locuinţei ce poate fi despăgubită în caz de distrugere totală) va fi în mod obligatoriu: • 20.000 euro pentru o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic (Tipul A); • 10.000 euro pentru orice locuinţă cu pereţi externi din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic (Tipul B). În acelaşi timp, preţul poliţei de asigurare sau prima de asigurare va avea o valoare fixă şi va fi de 20 euro pentru construcţiile de Tip A sau de 10 euro pentru cele de Tip B şi se achită integral, pentru o perioadă de asigurare de un an calendaristic. Nu intră sub incidenţa prezenţei legi anexele, dependinţele care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată şi nici bunurile din interiorul locuinţei. De asemenea, locuinţele fără autorizaţie de construcţie nu pot fi preluate în asigurare în baza unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor. Beneficiarii asigurării şi asiguraţii care, după data intrării în vigoare a legii, au construit, lărgit sau modificat locuinţele fără autorizaţie de construire sau nu au respectat condiţiile acesteia, afectând astfel structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul din riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii, în cazul producerii unuia dintre riscurile asigurate.