Alaiul Căluşului Oltenesc, din Piaţa Prefecturii în Parcul „Romanescu”

0
3036

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, va organiza în Duminica Rusaliilor, pe 12 iunie, Alaiul Căluşului Oltenesc – ediţia a XIII-a.

Vor participa cete de căluşari atât din comunele doljene Coţofenii din Dos (sat Potmelţu), Goieşti, Giurgiţa, Şimnicu de Sus (sat Leşile), cât şi din ţară: Ansamblul „Păuniţa” din Sângeorz-Băi (judeţul Bistriţa-Năsăud), Ansamblul „Brâuleţul” din Turceni (judeţul Gorj) şi Ansamblul „Romanaţi” din Caracal (judeţul Olt). Căluşarii vor juca mai întâi în Piaţa „Mihai Viteazul” (ora 10.00), apoi în Parcul „Nicolae Romanescu” (ora 11.00).

Amelia Etegan – director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, crede că, deşi se spune despre judeţul vecin, Olt, că excelează în Căluş, „putem afirma că Alaiul Căluşului de la Craiova a fost punct de plecare pentru foarte multe dintre cetele de căluşari premiate în cadrul concursului de la Caracal, destinat promovării acestui dans ritualic”.

«Ne mândrim, de asemenea, cu faptul că bătrânul căluşar de la Giurgiţa, vătaful Nicolae Veleanu, va primi, din păcate post-mortem, titlul acordat de Ministerul Culturii de „tezaur uman viu”. Anul trecut, Nicolae Veleanu a fost alături de noi pe traseul centru – Parcul „Nicolae Romanescu”, cu toate că vârsta înaintată de 88 de ani ar fi fost un impediment pentru mulţi. Din păcate, în acest an ne-a părăsit, chiar înaintea sărbătorii Paştelui, dorindu-şi parcă să se înalţe la cer în semn de preţuire pentru cei 75 de ani de dans căluşăresc», a adăugat Amelia Etegan.