“Bătrâna Doamnă”, mai frumoasă, s-a întors acasă, la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova

0
3485

O piesă de valoare inestimabilă, vorbim despre o pianină, lucrată manual, în 1894, la Stuttgart, uitată undeva prin sălile Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, a fost readusă la viaţă. Aceasta a fost descoperită de prof. Irina Căpăţînă, cadru didactic, cu merite deosebite, de Limba şi literatura română şi restaurată cu sprijinul elevilor, al părinţilor acestora, al profesorilor şi al unui partener din mediul de afaceri, fiind repusă în funcţiune. Astăzi, în Sala „Prof. univ. dr. doc. Ion Zamfirescu” a Colegiului Național „Frații Buzești” s-a desfășurat un eveniment special – prezentarea pianinei Carl Hardt, care a trecut în ultimele luni printr-un complex proces de restaurare. Practic, “Bătrâna Doamnă” s-a întors acasă, mult mai frumoasă.

Proiectul de restaurare, demarat de școală, în urma unei evaluări de specialitate, a fost realizat în atelierul SC Piano Haus SRL din Sibiu, de Paul Gheorghiță  și a fost posibil prin implicarea generoasă a profesorilor, elevilor și a părinților buzeșteni, care au contribuit la strângerea fondurilor necesare restaurării. “Sunt cuprinsă de emoţii! Colega mea, Irina Căpăţînă, s-a ocupat integral de proiectul “Dă tonul, salvează pianul!”, demarat în toamna anului 2023. O contribuție esențială, care a permis derularea eficientă a lucrărilor de restaurare, a reprezentat-o participarea la acest proiect a “Inspire Cinema Mercur”, prin parteneriatul de colaborare derulat în perioada programului „Școala Altfel”. Evenimentul de azi a reunit într-un cadru festiv pe toți cei care au contribuit la readucerea la viață a acestui special instrument muzical, care se distinge prin vechime și performanțele sale tehnice”. Colegiul Național „Frații Buzești” a avut deosebita onoare ca pianina să fie prezentată invitaților de maestrul Mihai Ungureanu, solistul concertist al Filarmonicii Oltenia, care ne-a susținut pe tot parcursul proiectului și  care a fost, cu deosebită generozitate, alături de cei prezenți. Domnia sa a oferit invitaților un moment deosebit, încheiat cu interpretarea emoționantă a imnului școlii alături de domnul Bogdan Botezatu, dirijorul Coralei Academice a Filarmonicii Oltenia. Au onorat invitația: Filarmonica Oltenia, prin Ramona Bădescu, reprezentant al departamentului de Relații Publice, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, prin inspector școlar prof. Simona Ciulu, inspector școlar prof. Mădălina Neațu și, desigur, Inspire Cinema, prin Adelina Radu, director de marketing. “Colegiul Național „Frații Buzești” mulțumește tuturor celor prezenți azi la eveniment, precum și celor care s-au implicat cu entuziasm în întregul proiect”, a precizat prof. Dorina Goiceanu, director – adjunct al Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” .

Istorie şi prezent

Despre pianină nu se mai ştia nimic, până în toamna anului trecut, când prof. Irina Căpăţînă a descoperit-o. “Dacă nu aveam clasa în zona respectivă, nici nu ştiam de ea. Am început demersurile şi am reuşit s-o restaurăm. Din punct de vedere istoric, avem trei date certe: anul realizării sale, manual, în 1894, la Stuttgart, 1958, când a intrat în patrimoniul Colegiului şi 2024, când a fost repusă în funcţiune. În ceea ce priveşte intrarea pianinei în posesia noastră, cred că este vorba despre o donaţie. Datele merg către familia prof. Mihail Rădescu, a cărui fotografie veche se afla lipită pe pianină, dascăl, aici, între 1922 – 1948, când a plecat la Bucureşti. Unul dintre băieţii săi, Romeo, primul soţ al Ioanei Radu, când amândoi erau tineri, ar putea fi cel care a donat-o, dar, deocamdată, cercetările sunt în desfăşurare. Important este că aceasta a fost restaurată şi repusă în funcţiune”, a precizat Irina Căpăţînă. Principalul restaurator a fost Paul Gheorghiţă, care explică: “A fost ceva inedit, având în vedere vechimea sa. A fost efectuată o expertiză. Ne-am dat seama că putem s-o readucem la viaţă. Nu intru în amănunte tehnice, dar vreau să vă spun că este complet funcţională”.

Vorbeşte muzica

Este o pianină cu valoare inestimabilă. “Vă întrebaţi ce legătură este între muzică şi matematică. Într-un pian este foarte multă matematică, Pitagora fiind iniţiatorul unui sistem de acordaj, care, după îmbunătăţiri, este actual şi azi”, a spus Bogdan Botezatu.

Manifestarea s-a încheiat cu un microrecital al maestrului Mihai Ungureanu, care a ţinut să spună câteva cuvinte: “Prima dată, am crezut că este vorba despre o repetiţie, astfel că nu am pregătit un repertoriu. Însă promit că, în foarte scurt timp, voi susţine un recital pe această pianină”.