9 mai: Ziua Independenţei, Ziua Europei, Ziua Victoriei!

0
2017

An de an, ziua de 9 mai rămâne încărcată de o simbolistică aparte, prin faptul că se celebrează concomitent trei mari evenimente, reţinute de istorie.

Pe 9 mai 1877, Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu ca răspuns la interpelarea deputatului Nicolae Fleva, a proclamat independența României în uralele Adunării Deputaților. Pe 10 mai 1877 Senatul a votat moțiunea, Independența României, iar după aceea s-a format o procesiune cu calești și torțe prin tot Bucureștiul

Pe 9 mai 1945 Ziua Victoriei. Actul de predare militară a Germaniei naziste a fost semnat pentru prima dată 7 mai la Reims, ora la 02:41. La solicitarea expresă a lui Stalin, Germania a mai semnat un document de predare la 8 mai 1945 la Karlshorst , Berlin. Guvernul sovietic a anunțat victoria la începutul zilei de 9 mai după ceremonia de semnare de la Berlin (după miezul nopții, deci pe 9 mai ora Moscovei). Parada care se defăşoară astăzi în capitala Rusiei cu participarea a 12.000 de militari, 190 unităţi de luptă şi o flotilă de 76 elicoptere şi avioane, marchează victoria armatei roşii în ceea ce s-a numit marele război de apărare a ţării.

9 mai 1950. Ziua Europei – de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, sărbătorește pacea și unitatea în Europa. În cadrul unui discurs ținut la Paris, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.