Eveniment muzical la Filarmonica „Oltenia”, cu noua harpă de concert SALVI-Aurora recent achiziționată

0
562

Un nou instrument muzical – despre care se spune că este preferatul îngerilor – îmbogățește sonoritățile Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova. Este vorba, desigur, de o harpă, achiziționată recent de instituție. Performantul instrument, marca SALVI (model Aurora), este fabricat în Italia și a costat peste 20.000 de euro. Pentru a-l pune în valoare, Filarmonica organizează, astă-seară, de la ora 19.00, un concert susținut de Orchestra Simfonică (dirijor: Modest Cichirdan), avându-i soliști pe muzicienii Rozalia Pataki (harpă) și Geo Fabian (vioară). Evenimentul este dedicat Zilei Europei și oferă spre audiție creații de L. van Beethoven, Vasile Filip, C. Saint-Saens și J. Brahms. Prețurile biletelor: 15 și 10 lei.

Născut în anul 1941 și licenţiat al Academiei de Muzică din Bucureşti, dirijorul Modest Cichirdan face parte din pleiada celor mai importanţi şefi de orchestră, cu o activitate artistică intensă pe plan naţional şi internaţional. În cei peste 35 de ani de activitate dirijorală a condus nenumărate concerte la pupitrul tuturor filarmonicilor din ţară şi a întreprins turnee peste hotare – în Italia, Germania, Polonia, fosta U.R.S.S., Japonia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Elveţia. A fost director al Filarmonicii „Oltenia” între anii 1986-1990 şi al Teatrului de Operă şi Operetă din Craiova (1991-1994). Pentru merite artistice deosebite, maestrul Modest Cichirdan a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa I.

Rozalia Pataki s-a născut în anul 1987, la Reşiţa, și și-a finalizat studiile universitare, ca și pe cele de master (în Stilistică a interpretării muzicale – muzică de cameră), la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timişoara. Abordează stiluri şi genuri muzicale diferite, atât în domeniul muzicii de cameră, cât şi al concertului cu acompaniament de orchestră. A susţinut recitaluri solistice şi în cadrul unor manifestări artistice, precum Festivalul Muzicii de Cameră de la Timişoara, Festivalul „Nichita Stănescu”, Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” (ediţia a 40-a, 2013), Zilele Muzicale Aniversare (67 de ani de existenţă a Filarmonicii de Stat „Oltenia” Craiova) – recital susţinut recent, în aprilie 2014, în incinta Salonului Minerva. A fost angajată în Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, iar în prezent este artist instrumentist în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”.

Născut în anul 1988, la Craiova, Geo Fabian a frecventat, între anii 2007-2011, cursurile Departamentului de Muzică al Universității din Craiova (vioară, cu prof. Doru Cioacă), iar în 2013 a absolvit masteratul în cadrul Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara (specializarea Stilistică interpretativă – vioară). Actualmente este doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (conducător de doctorat: prof. univ. dr. Liviu Dănceanu). Din 2011 deţine statutul de artist instrumentist (vioară) în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”. Totodată, face parte din Cvartetul de coarde „Prestige” al instituției, înființat la începutul anului 2010.

În program:

Ludwig van Beethoven: Uvertura „Die Weihe des Hauses” („Inaugurarea casei”), op. 124 

Vasile Filip: Concertino pentru vioară şi orchestră (primă audiţie) 

Camille Saint-Saens: „Morceau de concert” („Piesă de concert”) pentru harpă şi orchestră, op. 154 (primă audiţie)

Johannes Brahms: Simfonia a IV-a în Mi minor, op. 98