În şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, din 9 aprilie, desfăşurată online, au fost adoptate Hotărâri prin care autoritatea publică judeţeană vine în sprijinul învăţământului, sportului şi comunităţii. Astfel, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 190.000 de lei pentru buna desfăşurare a unor activităţi. Din acest total, 140.000 de lei provin din Fondul de Rezervă al CJ Dolj, ceea ce a dus şi la modificarea bugetului instituţiei pe acest an.
Întrunit în şedinţă extraordinară, în ziua de 9 aprilie, CJ Dolj a aprobat mai multe proiecte de Hotărâri, prin care este oferit sprijin financiar culturii, sportului şi comunităţii. “Vom aloca fonduri pentru buna desfăşurare a unor activităţi în judeţ, iar votul consilierilor locali a fost unanim”, a precizat Cosmin Vasile, preşedinte al CJ Dolj. Primul punct, de pe Ordinea de Zi, pus în dezbatere, a fost cel al alocării sumei de 20.000 de lei, din bugetul propriu, secţiunea “Învăţământ”, pentru aprobarea protocolului de colaborare între CJ Dolj şi Universitatea din Craiova – Facultatea de Ştiinţe Sociale, în vederea organizării conferinţei ştiinţifice internaţionale “Români şi polonezi : convergenţe istorice”. Manifestarea va avea loc în perioada 17 – 20 aprilie, scopurile evenimentului fiind valorificarea rezultatelor istoriografice din România şi Polonia şi promovarea relaţiilor româno – polone. Invitaţi vor fi profesori universitari şi cercetători din cele două ţări, 11 din Polonia, respectiv 14 din România.
Susţinerea sportului şi recreerii, prin “Pedală în Bănie”
Cela de-al II-lea punct pe Ordinea de Zi (OZ) a fost cel prin care CJ Dolj urma să primească aprobarea, prin votul consilierilor, alocării sumei de 30.000 de lei, din fonduri proprii, secţiunea “Cultură, recreere şi religie”, în vederea organizării celei de-a V-a ediţii a competiţiei “Pedală în Bănie”, ceea ce s-a şi întâmplat. Competiţia este derulată în parteneriat cu Asociaţia Sportivă “Ride Racing Team Ciclism” şi va avea loc în perioada 15 – 16 iunie. “Pedală în Bănie” este primul concurs organizat în Dolj, pentru disciplina sportivă Mountain Bike (MTB) – cross-country (XC) şi, din 2023, pentru “trail run”. Competiţia îşi propune să promoveze activitatea sportivă, fair-play-ul şi respectul pentru mediul înconjurător. La ediţiile anterioare , la start s-au alinita aproximativ 300 de participanţi, sportivi profesionişti şi amatori, provenind din cele cinci judeţe ale Olteniei, dar şi din Bucureşti, judeţele Argeş, Alba, Bihor, Sibiu şi Vrancea. De asemenea, au fost prezenţi militari polonezi din cadrul Brigăzii Multinaţionale Suf – Est Oltenia, sau participanţi din Ucraina. Aria de desfăşurare a celor două componente ale competiţiei (race şi maraton) include zona spectaculoasă situată la vest de Craiova (pădurile de la Podari, Bucovăţ, Palilula, Leamna de Jos), toate cuprinse în aria naturală protejată ROSCI0045 coridorul Jiului, parte a reţelei europene Natura 2000, administrată de Centrul Judeţean pentru protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Durabilă din subordinea CJ Dolj. de anul trecut, “Pedală în Bănie”, şi-a dublat amploarea, astfel că, pe lângă competiţia MTB-XC, înscrisă în calendarul Federaţiei Române de ciclism, vor fi probe şi de atletism : alegare în pădure, cu trei variante: semimaraton 21 km, cros 10 km şi cros 3 km.
Ajutor pentru comuna Vârvoru de Jos
În şedinţa din 9 aprilie, peste OZ au fost cuprinse şi două puncte suplimentare, ambele extrem de importante, care se referă la comunitate, care au fost aprobate. Astfel, prin Adresa nr.1213/05.04.2024, primarul comunei Vârvoru de Jos a solicitat ajutorul pentru punerea în funcţiune a celor două staţii de alimentare cu apă din satele Ciutura şi Vârvor, care se află în situaţie de extremă dificultate privind furnizarea apei potabile către populaţie. Cele două staţii sunt debranşate de la reţeaua electrică de 60 de zile, în cele două sate fiind aproximativ 530 de gospodării afectate. La acestea se adaugă Parohia Vârvor, Parohia Ciutura, Şcoala Gimnazială Vârvoru de Jos şi Grădiniţa Ciutura, Cabinetul Medical din comună. Pentru remediere , CJ Dolj a alocat 140.000 de lei din fondul de rezervă. Acest lucru a condus şi la apariţia celui de-al doilea punct suplimentar: modificarea bugetului propriu al CJ pe anul în curs.