Târg de firme de exerciţiu – prima ediţie

0
375

Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” Craiova organizează pe parcursul a două zile, ieri şi astăzi, Târgul firmelor de exerciţiu din învăţământul  preuniversitar „Viitorul începe aici”, ediţia I, faza naţională. Manifestarea se desfăşoară la Centrul Expoziţional Tranfrontalier Craiova şi se doreşte a fi un eveniment inedit, deoarece elevii îşi pun astfel în valoare talentele de antreprenori. Firma de exerciţiu este un concept modern, o metodă atractivă de instruire în cadrul căreia elevii se comportă ca angajaţi, respectând uzanţele comerciale din viaţa economică reală şi participând la târguri şi expoziţii ale firmelor de exerciţiu, atât în ţară, precum şi în străinătate. În România, la centrala firmelor de exerciţiu din anul 2000 până azi au fost înregistrate 1.000 firme din toate şcolile. La nivelul învăţământului românesc profesional de specialitate, practica exersării este inclusă în programa obligatorie de studiu din clasele a XI-a şi a XII-a. „Intenţionăm ca această manifestare să devină o tradiţie, să o permanetizăm. Anul acesta suntem la prima ediţie. Scopul organizării unui astfel de târg ar fi acela să stimulăm ideile elevilor, să-i ajutăm să aprofundeze şi să promoveze cele mai bune şi mai interesante idei de business. Noi trebuie în schimb să le garantăm succesul…”, a precizat Corina Prica, directorul CNE „Gheorghe Chiţu”.

20 de firme participante

La  ediţia 2011 s-au înscris, iniţial, 25 de firme, dar efectiv au participat 20, semnalându-se prezenţe din toate colţurile ţării. La această acţiuni au avut reprezentare judeţe precum Iaşi, Argeş, Braşov, Timiş şi, nu în ultimul rând, Dolj. „Este o sinergie interdisciplinară, iar noi, cadrele didactice, urmărim ca ei să fie captaţi de interesul faţă de afaceri, dar şi să fie pregătiţi în acest domeniu. Aici, la această manifestare avem firme în care elevii joacă rolul unor întreprinzători de succes, dar totul se realizează în cadrul unor firme reale. Elevii devin astfel reprezentanţii firmelor respective. Centrala firmelor de exerciţiu se află la Timişoara. Numărul participanţilor la această acţiune este destul de mare, în jur de 145 de elevi manifestându-şi interesul faţă de această manifestare expoziţională”, a mai spus Corina Prica. La acest târg au fost exersate tranzacţiile economice existente în firmele reale, fiecare firmă de exerciţiu fiind structurată în conformitate cu situaţia din practică, în departamente: resurse umane, secretariat, marketing, desfacere, financiar-contabilitate etc., activitatea firmelor de exerciţiu desfăşurându-se conform legislaţiei în vigoare pentru firmele reale.

Doljul, reprezentant de şapte antreprenori

Judeţul Dolj a fost reprezentant de şapte firme, una având ca obiect de activitate un lucru inedit – act artistic. Este vorba de un Teatrul de Păpuşi „Muneca”, particular, care să ofere posibilitatea actorilor să practice această meserie şi într-un alt cadru. «Teatrul „Muneca” respiră producţiile sale. Istoria acestui teatru se scrie cu emoţii şi aplauze cu oameni şi păpuşi. Odată ce se stinge lumina, în sala teatrului magia poveştilor îi învăluie pe toţi, părinţi şi copii. Aici se nasc visele copiilor noştri! Vă invităm cu drag la Teatrul de Păpuşi „Muneca” şi vă asigurăm că va fi un moment deosebit…», îşi prezintă afacerea managerul general, Cristian Ionescu. La finalul manifestării se vor oferi trofee pentru „Cel mai bun stand”; „Cel mai bun vânzător”; „Cele mai multe tranzacţii realizate”; „Cea mai bună prezentare Power Point”; „Cel mai bun spot publicitar”; „Cea mai bună pagină web”; „Cel mai bun catalog”; „Cele mai bune materiale promoţionale”; „Cea mai bună prezentare a regiunii”; „Cea mai bună firmă la toate secţiunile”; „Cea mai bună mascotă” şi, nu în ultimul rând, se va premia „Spiritul de echipă”. Astăzi se va desfăşura concursul „Spiritul antreprenorial în acţiune” şi vor avea loc mai multe momente artistice.