„Ultimul Don Juan”, pe scena Teatrului Naţional din Craiova

0
135

Barney Daycash, personajul principal al comediei „Ultimul Don Juan”, scrisă de Neil Simon în 1969, este un bărbat în floarea vârstei. Are soţie, copii, casă, conduce o afacere de succes – un restaurant. Aparent e un om împlinit. Numai că viaţa pe care o duce i se pare extrem de plictisitoare şi, disperat că timpul trece, decide să o îmbunătăţească. Pândeşte momentul în care garsoniera mamei sale este liberă şi pregăteşte terenul pentru ceva nou în existenţă sa cea ordonată: întâlniri amoroase adulterine.

Prima dintre doamnele invitate este Alana, o femeie modernă, sofisticată, pentru care sentimental e ceva desuet. Cea de a doua întâlnire va fi cu tânăra şi nesăbuita Bobbi, actriţă în devenire. Pentru ca la cea de-a treia încercare a lui Barney de a-şi găsi fericirea să o întâlnim pe Jeantte, soţia prietenului său cel mai bun, care, fiind în depresie că soţul o înşeală, găseşte astfel calea să se răzbune. Cum anume se va termina fiecare dintre aceste întâlniri, în ce măsură Barney este sau nu un adevărat Don Juan rămâne de văzut.

Montat de Petre Bokor la Teatrul „Nottara”, cu actorii Constantin Cotimanis, Victoria Cociaş, Luminiţa Erga şi Raluca Gheorghiu în distribuţie, spectacolul „Ultimul Don Juan” se va juca la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova pe data de 19 martie, de la ora 19.00. Un bilet costă 60 de lei.

Piesa „Ultimul Don Juan” (traducerea pentru „Nottara” aparţine regizorului Bokor), cu titlul original „The Last of the Red Hot Lovers”, a fost scrisă în 1969, având premiera la sfârşitul aceluiaşi an pe Broadway, la Teatrul „Eugene O’Neill”. Regizase spectacolul, care a avut un mare succes, cu peste 700 de reprezentaţii, Robert Moore. Neil Simon a scris pe baza piesei şi un scenariu de film, care a fost regizat, în 1972, de Gene Saks.