La sfârşitul lunii martie vor fi deschise două dintre cele mai scumpe lucrări care se fac în Bănie, ambele cu fonduri europene. Pasajul suprateran din Valea Vlăicii şi Centrul multifuncţional din Romaneşti vor intra în şantier aproximativ în acelaşi timp şi vor fi finalizate în vara lui 2013.
Lucrarea de amenajare a Centrului multifuncţional, care e programat să se ridice în cartierul Romaneşti, va fi deschisă la sfârşitul acestei luni sau, cel mai târziu la începutul lunii aprilie, au dat asigurări autorităţile locale. Potrivit municipalităţii, şantierul nu va mai întârzia prea mult, dat fiind faptul că licitaţia a fost deja adjudecată. “Avem un constructor pentru pavilionul central, care va fi anunţat după ce se termină perioada obligatorie, destinată contestaţiilor”, a declarat Iulia Bădicescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. În acelaşi stadiu, de aşteptarea unor eventuale contestaţii, se află şi a doua mare licitaţie care priveşte amenajarea pasajului suprateran din Valea Vlăicii, care, de asemenea, a fost adjudecată la începutul acestei luni.
Constructorii fideli ai municipalităţii
Ambele lucrări vor fi construite de grupuri de firme, care au licitat la pachet. Deşi municipalitatea nu doreşte deocamdată să dezvăluie care sunt firmele ce vor deschide şantierele, surse din rândul autorităţilor, susţin că, şi într-un caz şi în celălalt, este vorba de constructori-parteneri ai Primăriei Craiova. Astfel, pentru ridicarea pasajului suprateran s-ar fi optat pentru asocierea de firme SCT Bucureşti şi Erpia Craiova, în defavoarea firmelor Tehnologica Radion şi Delta ACM ‘93, şi acestea clienţi fideli ai municipalităţii. Amenajarea Centrului multifuncţional din Romaneşti a fost adjudecată de cuplul de firme Polystart – Recon, şi aceste societăţi fiind printre partenerii Primăriei Craiova care au câştigat numeroase licitaţii, în ultimii ani.
Lucrările au grad ridicat de dificultate
Şantierele ar trebuie să fie încheiate în vara lui 2013, conform contractelor. Atât Centrul multifuncţional, cât şi pasajul suprateran sunt două lucrări scumpe şi pretenţioase. Pavilionul expoziţional din Romaneşti se ridică la valoarea de 87,44 milioane de lei, dintre care 33,15 milioane de lei din fonduri nerambursabile, şi va fi alcătuit dintr-o sală de conferinţe cu o capacitate de 100 de locuri, un pavilion de expoziţii acoperită de 5.000 de metri pătraţi şi spaţii expoziţionale în aer liber de 2.500 de metri pătraţi. Centrul multifuncţional va mai cuprinde, de asemenea, spaţii destinate atelierelor mecanice, de întreţinere, tâmplărie, grafică, birouri de informaţii comerciale şi consultanţă în afaceri, precum şi o parcare încăpătoare.
Pasajul suprateran va fi interzis pietonilor
Pasajul suprateran are o valoare 60 milioane de lei, dintre care 46,72 milioane de lei asiguraţi din fonduri europene, acordate în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Potrivit proiectului tehnic, pasajul suprateran va avea o lungime de 545 de metri şi va destinat numai autovehiculelor. Accesul se va face pe două platforme speciale, cu intrare din Calea Bucureşti – la intersecţia cu strada “Romul”, respectiv din bulevardul “Titulescu” – din zona Curţii de Apel Craiova. Tramvaiul va circula pe pasaj, urmând să fie creată o cale de rulare simplă de 1,33 kilometri. De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, sunt prevăzute semaforizarea celor şase intersecţii din zonă, precum şi amenajarea unui sens giratoriu sub pasaj.
Se pregătesc încă două proiecte
Pasajul subteran şi reabilitarea centrului istoric al Craiovei sunt următoarele două proiecte de mare anvergură care se află în cărţi, municipalitatea craioveană depunând pentru ambele cereri de fnanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Pasajul denivelat de sub strada “Arieş” are o valoare de 63,45 milioane de lei, dintre care 48,33 milioane de lei din fonduri europene. Potrivit proiectului tehnic, pasajul va fi prevăzut cu două benzi de circulaţie de 3,50 metri şi trotuare pentru întreţinere de 1,00 metri, circulaţia pietonală în pasaj fiind interzisă. Revitalizarea centrului vechi al Băniei este un alt mare proiect, cotat la suma de 93,57 milioane de lei, dintre care 71,28 milioane de lei din fonduri nerambursabile şi presupune reabilitarea de străzi, trotuare, zone verzi şi montarea de mobilier stradal.