Copiii, învăţaţi pentru drepturile lor

0
374

Educaţia copiilor începe din timpul învăţământului primar – gimnazial – liceal, cu toate proiectele şi programele susţinute, cu deschidere europeană. Unul dintre acestea se referă la drepturile consumatorului, elevii fiind invitaţi să participe la o competiţie naţională, care trece prin toate fazele de desfăşurare.

eleviSuntem maturi, dar tot nu ştim ceea ce ne rezervă prezentul, ca să nu vorbim de viitor. Ministerul Educaţiei Naţionale este partener cu alte instituţii de stat, pentru punerea în aplicare a unui concept – al posibilităţii alegerilor din viaţa de zi cu zi. S-a şi lansat un concurs – „Alege! Este dreptul tău!”. Sunt foarte multe probleme care trebuie cunoscute, iar copiii pot face acest lucru numai dacă sunt cuprinşi într-un concurs. „ Cu toţii ne dorim să ajungem într-un punct din care să privim cu speranţă. Elevii trebuie îndrumaţi de timpuriu, penru a vedea întreaga problematică. În acest sens, suntem în plină derulare a unui proiect. Tema competiţiei este „Drepturile consumatorilor în era digitală”. Sunt două componente – „eseu literar”  – „Cumpăr online şi ştiu ce drepturi am” – respectiv „desene” – realizarea unei creaţii grafice care să reprezinte o pagină wen de comercializare a unui produs sau serviciu. Am ţinut cont de întreaga legislaţie, una care se referă la drepturile consumatorilor. De aceea am şi stabilit un calendar  ”, a precizat prof.  Simona Chiriţă, inspector pentru activităţi extraşcolare în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Etape peste etape

Prima etapă, cea şcolară, se va desfăşura în februarie, iar transmiterea concepţiilor poate fi trimisă pe adresa ISJ Dolj până pe 1 martie. Faza judeţeană se va desfăşura pe 11 martie, la Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova. Câştigătorii de la „judeţe” vor fi prezenţi, între 18 – 23 iunie, la Năvodari. „Cred că trebuie precizate şi alte aspecte. Astfel, scopul este clar: educarea şi conştientizarea tânărului consumator asupra drepturilor şi intereselor sale legitime. Grupul „ţintă” este compus din categoria de populaţie cea mai vulnerabilă, dar, în acelaşi timp şi cea mai receptivă – a elevilor, indiferent de ciclus de învăţământ urmat. Nu trebuie să uităm că temele, bibliografia şi calendarul unei asemenea competiţii se stabililesc în fiecare an, de către MENS şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Mai putem spune că toţi câştigătorii la faza pe „şcoală” vor avea toate cheltuielile de transport aferente „judeţului” suportate de către cei care au fost gazde ”, a mai menţionat Simona Chiriţă.