„Mike Godoroja & Blue Spirit”, la Craiova

0
871

Un spectacol ca o poveste, miercuri, 13 februarie, de la ora 20.30, în „La Vida Bistro & Pub” (fostul Café Agop, strada „Traian Demetrescu” nr. 10): „Mike Godoroja & Blue Spirit” prezintă „Diavolul şi Robert Johnson”. Un concert prin care publicul pătrunde în povestea blues-ului, care pune accentul pe emoţie şi expresie sufletească, în primul rând, şi mai apoi pe cercetarea cu ochii minţii a ceea ce a devenit astăzi acest atât de îndrăgit gen musical. Mike nu numai cântă blues-ul, ci îl şi „povesteşte” într-un scenariu asemănător unei piese de teatru în care fiecare spectator devine un personaj, iar muzica, un „instrument” divin.

 „Mike Godoroja & Blue Spirit” este rodul unei munci de echipă extrem de serioase, îmbinată cu o mare pasiune şi dragoste pentru blues. Publicul îl consideră pe Mike un artist a cărui charismă vine din iubire sinceră faţă de blues şi jazz, un adevărat reprezentant al bluesului de fuziune cu specific românesc, prin abordarea inedită a repertoriului şi prin dinamica show‐urilor sale. Experienţa sa scenică de mai bine de 13 ani se completează cu întâlnirile istorice cu Ray Charles, Chick Corea, Jimmy Smith, James Brown etc.

În concertul de miercuri seara, publicul va descoperi o adevărată galerie de instrumente acustice care vor fi expuse pe o scenă ce are ca decor cerdacul de lemn al unei case din Mississippi de la începutul secolului al XX-lea: Mike Godoroja – voce, kazoo, percuţie; Alex Vişan – ghitare (acustică şi electrică), mandolină, bouzouki, instrumente imposibile; Mihai Tacoi – ghitare (acustică şi electrică), banjo, mandolină, dulcimer, bouzouki, slide, pian; Robert Ardeleanu – bas, pian, percuţie; Vali Vătuiu – tobe, percuţie.

Cât priveşte povestea concertului, legenda spune că tânărul Robert Johnson, care trăia într-o mică localitate rurală din Mississippi, în preajma unei plantaţii, nutrea un vis puternic: să devină un mare muzician de blues! I s-a spus să-şi ia chitara la subraţ şi să se ducă în miez de noapte la o anume intersecţie din apropierea plantaţiei Dockery. Acolo s-a întâlnit cu un personaj malefic, înalt şi acoperit cu o pelerină neagră, care i-a luat chitara şi a acordat-o. A cântat câteva piese de blues, apoi i-a returnat-o lui Robert, oferindu-i geniul blues-ului. Dar totul în schimbul sufletului său…

Robert Leroy Johnson s-a născut pe 8 mai 1911 şi a trăit numai 27 de ani, fiind supranumit de urmaşi drept „geniul blues-ului”, iar povestea lui este purtătoarea unui mit care de-a lungul vremii s-a întărit cu numeroase variante. Înregistrările sale sunt puţine, iar despre viaţa şi muzica lui toate vorbele care circulau după anii ’40 s-au transformat în legende. Celebrul regizor Martin Scorsese spunea: „Chestiunea cu Robert Johnson este că el există doar în înregistrări. În rest este pură legendă!”. Keith Richards, chitaristul de la Rolling Stones, afirma fără rezerve: „Vrei să ştii care e treaba cu blues-ul? Ei bine, ascultă Robert Johnson!”. Iar Eric Clapton declara: „Robert Johnson este cel mai important artist de blues care a trăit vreodată!”. Fiind un muzician itinerant, Robert Johnson a cunoscut şi a fost cunoscut de publicul din cluburile sărace şi de multe ori îşi câştiga banii cântând la colţ de stradă.