Universitatea Craiova – Fortuna Dusseldorf 1-1
Au marcat: Alex Popescu 78 / Iyoha 24.
Universitatea Craiova: Mingote – Vlădoiu (46 R. Petre), Acka (46 Kelic), Dumitraş (46 Popov), Briceag – Zlatinski (46 Mateiu), Screciu (46 Drăghici) – Manea (46 Măzărache) Băluţă (46 Gustavo), Bancu (46 Nuno Rocha) – Ivan (46 Alex Popescu). Antrenor: Gigi Mulţescu.
Fortuna Dusseldorf: Rensing – Hoffmann (46 Koch), Madlung (46 Akpoguma), Bormuth (46 Gül) – Schauerte (46 Kiesewetter), Gartner (46 Kinjo), Bodzek (46 Ferati), Ayhan (46 Sobottka), Schmitz (46 Bellinghausen) – Ritter (46 Yildirim), Iyoha (46 Rüzgar). Antrenor: Friedhelm Funkel.
Universitatea Craiova a remizat într-un amical disputat în Malta cu Fortuna Dusseldorf, o reeditare a dublei din primul tur al Cupei Cupelor de acum aproape 4 decenii
Universitatea Craiova şi Fortuna Dusseldorf şi-au dat întâlnire după aproape 4 decenii de la dubla din turul 1 al Cupei Cupelor, soldată cu calificarea nemţilor, care aveau să joace în acel sezon chiar finala, pierdută în faţa Barcelonei. Ambele cluburi au şi menţionat pe paginile lor de web că echipele s-au confruntat în anii 70 în a doua competiţie intercluburi, dispărută între timp. Amicalul din Malta n-a fost aranjat cu gândul de a reedita disputele din 1978, întrucând cei din staff-ul Universităţii au aflat abia în preziua disputei cu Fortuna că Borussia Monchengladbach nici măcar nu se află în Malta, deci nu prea avea cum să fie adversara alb-albaştrilor. Aşa că în loc de reeditarea partidei cu „Gladbach”, Ştiinţa a dat peste o altă fostă rivală în Europa, dar de alt calibru, fiindcă Fortuna Dusseldorf este pe locul 8 în liga secundă germană, în timp ce Borussia a evoluat în sezonul actual al Ligii Campionilor.
Prima repriză, la discreţia nemţilor
La fel cum suporterii unei alte echipei germane, Hallescher, au făcut spectacol acum un an în Antalya, la meciul cu Universitatea, ultraşii Fortunei Dusseldorf au aprins torţe în debutul jocului de pe stadionul Ta’Qali din Valletta, unul dintre fani întrerupând şi partida pentru a străbate terenul cu o torţă aprinsă.
Gigi Mulţescu a utilizat o formulă inedită şi destul de neinspirată. Fundaş dreapta a fost utilizat tânărul Vlădoiu, deşi pe acel post s-a consacrat Dumitraş, inclusiv la echipa naţională. În schimb, „Dumi” a fost mutat în centru, unde evoluţiile sale sunt mai degrabă modeste. În prima repriză, germanii s-au distrat cu defensiva Craiovei, în special prin raidurile atacantului german de culoare Emmanuel Iyoha. În vârstă de 19 ani, atacantul cu origini nigeriene a creat panică printre alb-albaştri, iar în minutul 24 a şutat printre picioarele lui Mingote, după ce portughezul reuşise să se opună în câteva rânduri deschiderii scorului. Ayhan şi Iyoha au fost aproape să mărească avantajul, dar oltenii au scăpat cu o diferenţă minimă la pauză. Unica ocazie a Craiovei a venit în urma acţiunii purtate de Ivan şi Bancu, finalizată cu şut peste poartă de Băluţă.
Alex Popescu, gol la debut
În partea a doua, Craiova a încercat să ofere o replică mai consistentă. Gustavo a fost cel mai periculos jucător al lui Mulţescu. Brazilianul putea egala dintr-o lovitură liberă executată inteligent, iar apoi l-a servit perfect dintr-o altă fază fixă pe Kelic, care a trimis cu capul în bară. Mingote a mai avut două intervenţii bune, iar Universitatea a egalat cu 12 minute înaintea finalului. La debutul pentru echipa mare a Ştiinţei, Alex Popescu a şi marcat. Atacantul de 19 ani a profitat de o pasă primită de la un adversar, s-a dus în stoperul advers încercând să păstrundă în careu şi când părea să piardă controlul mingii a şutat din alunecare, surprinzându-l pe Michael Rensing. Acesta din urmă, în vârstă de 32 de ani, a fost timp de 5 sezoane al doilea portar al lui Bayern Munchen şi recent a fost votat în renumita publicaţie Kicker drept cel mai bun goal-keeper al turului din Zweite Bundesliga.
Caracterizarea jocului de la Valletta a fost făcută de antrenorul nemţilor, Friedhelm Funkel: „Am făcut un meci bun, ţinând cont că am întâlnit echipa care ocupă locul 4 în prima ligă din România. Am dominat prima repriză, iar după pauză am folosit o altă formulă, cu unele noutăţi. Din păcate, am făcut o gafă şi le-am oferit adversarilor şansa de a egala. Totuşi, sunt mulţumit de rezultat şi de modul cum am jucat”.
Mingote a debutat, dar sub numele de Vlad
Portarul Pedro Mingote a fost titular în primul amical al Ştiinţei din 2017, însă veteranul portughez n-a fost pomenit în ştirea de pe site-ul oficial al clubului. Astfel, pe pagina oficială de web a Universităţii şi pe cea de facebook, portar a fost trecut puştiul Andrei Vlad, care ar putea fără probleme să fie fiul lui Mingote, între cei doi fiind o diferenţă de vârstă de 20 de ani. Cei de la CS Universitatea Craiova au amintit prin această metodă de ascundere a identităţii de vremurile când Securitatea îl obliga pe Ceauşilă să figureze drept C. Gheorghe, iar Ernest Szekely s-a transformat în Dan Daniel când a ajuns la Victoria Bucureşti.
Călătorie cu peripeţii spre Malta
Delegaţia Universităţii Craiova a întâmpinat probleme din cauza zăpezii şi gerului care a cuprins România, cursa aeriană Bucureşti-Valletta fiind amânată cu câteva ore. Zborul nu a fost nici el unul liniştit, turbulenţele oferindu-le emoţii alb-albaştrilor, care au ajuns în jurul orei 3 dimineaţa în Malta. Gigi Mulţescu are sub comandă pentru cele 3 săptămâni de pregătire 26 de jucători, dintre care 4 sunt portari.
Lotul Ştiinţei pentru cantonamentul de iarnă:
Nicolai Calancea, Pedro Mingote, Laurenţiu Popescu, Andrei Vlad (portari);
Marius Briceag, Stephane Acka, Renato Kelic, Apostol Popov, Andrei Dumitraş, Ștefan Vlădoiu (fundaşi);
Alexandru Mateiu, Gustavo Vagenin, Nicuşor Bancu, Madson Henrique, Alexandru Băluţă, Hristo Zlatinski, Stephan Drăghici, Alin Manea, Robert Petre, Vladimir Screciu, Radu Bârzan (mijlocaşi);
Andrei Ivan, Nuno Rocha, Simon Măzărache, Jovan Markovic, Alexandru Popescu (atacanţi).