Proba scrisă a examenului de definitivat se va susţine pe 18 iulie, iar rezultatele vor fi afişate în data de 23 iulie, conform Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de definitivare în învăţământ. Înregistrarea contestaţiilor va avea loc în 23 şi 24 iulie, iar rezolvarea lor în zilele de 25 şi 26 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 27 iulie, prevede aceeaşi metodologie. Efectuarea inspecţiilor speciale la clasă în vederea susţinerii definitivatului se vor face până în 20 iunie. Organizarea şi desfăşurarea examenului este asigurată de către inspectoratele şcolare, prin comisia judeţeană de examen numită prin decizia inspectorului şcolar general.
Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una din specializările înscrise pe diploma sau diplomele pe care candidatul le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic le poate preda.
Înscrierea la examen se face la unităţile de învăţământ, pe baza dosarului de înscriere care va cuprinde şi recomandare scrisă asupra activităţii candidatului, din partea consiliului profesoral al unităţii de învăţământ unde acesta are norma de bază, adeverinţa privind calificativul parţial pentru anul şcolar în curs, adeverinţă din care să rezulte vechimea de predare efectivă la catedră a candidatului, procesele verbale de la inspecţiile speciale la clasă, în copie autentificată prin ştampila şi semnătura conducătorului unităţii de învăţământ în care s-au efectuat inspecţiile. Personalul didactic se poate prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului de un an.
Nota minimă de trecere este 8
Lucrarea scrisă se desfăşoară în centrele de examen, începând cu ora 10.00, durata de redactare a lucrării fiind de patru ore. Metodologia mai prevede că pentru evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor se vor constitui centre de evaluare şi contestaţii la nivel naţional. Fiecare lucrare scrisă este evaluată independent, în săli separate, de cele două comisii şi apreciată cu note de 10 la 1, conform baremului de evaluare şi notare, nota minimă de promovare a examenului fiind 8.
Examenul naţional de acordare a definitivării în învăţământ constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă. Inspecţiile speciale se susţin în unitatea de învăţământ la care este încadrat candidatul sau, după caz, într-o altă unitate de învăţământ, cu avizul inspectorului şcolar pentru dezvoltarea resursei umane şi al directorului unităţii de învăţământ primitoare. Fiecare inspecţie specială se efectuează la patru activităţi didactice şi este valabilă numai pentru anul şcolar în care a fost efectuată. Notele acordate la inspecţii nu pot fi contestate.