Așteptările decanului Baroului Dolj, Ion Turculeanu, de la anul 2013

0
915

În ultimul timp Baroul Dolj a devenit tot mai vizizibil în spațiul public, dar și mai implicat in viata sociala, nu numai „in sala pasilor pierduti”. Ion Turculeanu, decanul acestei instituții spune că anul 2013 va fi unul dificil, dar care poate fi trecut cu multa rabdare, cu eforturi, cu profesionalism si cu o mare responsabilitate. De la noul Guvern al României așteaptă să ia decizii înțelepte și să vină cu soluții de relaxare a fiscalității. În ciuda tuturor greutăților este, Ion Turculeanu este optimist. 

Baroul Dolj are o activitate intensa în toate domeniile. De exemplu, în ultima lună, a  desfașurat examenul de absolvire a centrului INPPA Craiova, cu 140 de avocați, din cele 7 județe care sunt arondate. „Vreau să spun că înfințarea centrului INPPA Craiova  este o mare realizare a Baroului Dolj și a Barourilor învecinate cu care noi avem o colaborare foarte bună, pentru că aici, în primi doi ani de activitate avocații învață de la maeștrii, care au acceptat să fie lectori la acest centru ce înseamnă să fi cu adevarat avocat. În acest an va începe un nou ciclu al acestor cursuri. Baroul Dolj există, se face simțit și la nivel de Uniune Naționala a Barourilor, unde inițiativele noastre nu sunt puține. Suntem o voce la nivel de țară. Multe Barouri se întorc cu privirea la noi și așteaptă o părere de la noi, fiindcă avem opinii bine documentate la Baroul Dolj”, a spus decanul Baroului Dolj, Ion Turculeanu.

„Piața avocaturii a făcut eforturi mari pentru a se menține”

 Despre anul 2012, Ion Turculeanu spune că a fost unul greu și pentru avocați, care au făcut eforturi să se mențină la nivelul anului 2011. „Făcând un bilanț al anului 2012, aș putea spune că piața avocaturii a făcut eforturi mari pentru a se menține măcar la nivelul anului 2011, în condițiile scăderii nivelului de trai. Fără o populatie și societăți comerciale bogate nu poți să faci nici avocatură bogată. Să nu mai vorbim de numeroasele legi apărute, care ciuntesc de fiecare dată din sfera de activitate a profesiei de avocat, fără ca aceasta să se extindă”, a mai spui decanul Turculeanu.  Despre 2013, Ion Turculeanu spune că va fi un an dificil pentru toată lumea, iar pentru avocați va duce la o specializare a profesiei pe unul sau mai multe domenii:  „Cred că situația este dificilă pentru toată lumea. Dar eu sunt de părere că fiecare dintre noi trebuie să facă eforturi, și cu profesionalism și o mare responsabilitate vom reuși să traversăm această perioadă de criză. Pentru avocați intrarea în vigoare a Codului Civil, la 1 octombrie 2011, intrarea în vigoare a Codului de procedura civilă, la 1 februarie 2013, apoi intrarea în vigoare a Codului Penal și de procedura penală, care va avea loc în toamnă sau în primavara anului următor, adică în 2014, după părerea mea  cred că va duce la o specializare a profesiei de avocat ceea ce înseamnă că un avocat va fi specialist pe unul sau mai multe  domenii, și nicidecum  pe toate”.

„O relaxare fiscală ar crește încasările la bugetul de stat”

De la noul guvern și majoritatea parlamentară, Ion Turculeanu așteaptă să ia decizii înțelepte și să veni cu soluții de relaxarea a fiscalității, care ar aduce mai mulți bani la bugetil de stat dar ar și mai scoate la suprafață economia subterană. „Se crede că având impozite multe înseamnă că poți să aduni la bugetul statului foarte mult. Este o teorie greșită. Nu așa se adună bani la bugetul statului. Inventând impozite foarte multe provoci evaziune fiscal. O relaxare fiscala ar duce la scăderea presiuni pe individ și va fi tentat să plateasca. Să nu uităm că în urmă cu doi ani, din cauza fiscalității exagerate, s-au desființat mii de societăți comerciale mărunte, care asigurau un venit, pentru doi oameni măcar. Oamenii aceia au intrat în șomaj și au fost plătiți de cei care munceau, în condițiile în care ar fi putut să își câștige traiul prin propia lor muncă. Chestiunile, după părerea mea, sunt logice, fără să mă pricep prea mult la economie”, susține decanul Ion Turculeanu.

„Avocații plătesc cele mai multe impozite”

Liderul avocaților doljeni spune că lumea nu știe, dar din sumele încasate aceștia nu rămân decât cu maxim 20%, pentru că restul se duc la bugetul de stat, pe taxe și impozite:  „Lumea nu știe că avocații sunt, poate, cei care plătesc cele mai multe impozite. Avocații declară toate veniturile pentru ce îi cere clientul chitanță, contract și este obligat să facă acest lucru. Dacă facem un calcul, foarte puțin le rămâne. Un avocat din ceea ce încasează dă de o parte impozitele, cotele la Barou, la Uniunea Naționala, taxele, contribuțiile, cheltuielile pe care le face pentru clienții. Cred că dacă îi rămân 20% e mult. Nu vreau să pară că ne plângem în mod exagerat, pentru că reușim să rezistăm și să fim importanți în societate”. 

„Aștept dispariția din societatea românească a tendințelor de dezbinare”

Dincolo de toate problemele cu care se confruntă societatea românească în ansamblu ei, Ion Turculeanu se arată optimist și speră că anul acesta se vor mai regal unele chestiuni: „Aștept de la noua guvernare o creștere a nivelului de trai, a veniturilor. Aștept o stare de siguranță pe care să le-o dea românilor. Aștept dispariția din societatea românească a tendințelor de dezbinare ,care ne macină în continuu. Aștept liniște și revigorarea instituțiilor publice, care astăzi trec printr-o criză dramatică de credibilitate și autoritate. Aștept ca aceste instituții în sfârșit să își intre în rol și să instaureze legea în această țară. Pășesc în anul 2013 cu optimism, pentru ca dacă viitorul prim ministru spune că a fost procuror, acum este avocet. Și când este un avocat in capul trebii eu cred că știe  ce asteaptă țara de la el”.