Companiile din România pot beneficia de anumite facilități fiscale, care includ o serie de
măsuri menite să sprijine dezvoltarea economică, atragerea de investiții și susținerea
antreprenoriatului. Printre beneficiile acordate se pot regăsi și anumite scutiri de taxe și
impozite. Facilitățile pot face referire la dezvoltarea economică durabilă sau se pot oferi
pentru angajarea forței de muncă. Măsurile fiscale pot varia, însă este de preferat să se
consulte legislația pentru a fi la curent cu schemele de ajutor oferite de stat. Iată câteva
puncte esențiale pe care e bine să le știi, dacă ai o afacere și vrei să afli cum poți
beneficia de ele!
Companiile din România pot beneficia de anumite facilități fiscale, care includ o serie de măsuri menite să sprijine dezvoltarea economică, atragerea de investiții și susținerea antreprenoriatului. Printre beneficiile acordate se pot regăsi și anumite scutiri de taxe și impozite. Facilitățile pot face referire la dezvoltarea economică durabilă sau se pot oferi pentru angajarea forței de muncă. Măsurile fiscale pot varia, însă este de preferat să se consulte legislația pentru a fi la curent cu schemele de ajutor oferite de stat. Iată câteva puncte esențiale pe care e bine să le știi, dacă ai o afacere și vrei să afli cum poți beneficia de ele!
Scutiri de taxe și impozite
Companiile care aleg să investească într-un parc industrial au parte de o serie de măsuri administrative și logistice. Potrivit www.industrial.cwechinox.com, nici un impozit pe proprietate nu se datorează pentru clădiri și construcții care se află în parcul industrial. Aceste facilități sunt reglementate de Legea nr. 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale. Este important de specificat că prin parc industrial se înțelege acea zonă amenajată și dotată cu infrastructură pentru a găzdui și susține activități economice diverse. Aceste activități pot ține de producție industrială, logistică, servicii, cercetare și dezvoltare. Scopul parcurilor industriale este de a stimula dezvoltarea economică regională, a genera investiții și a facilita colaborarea între companii. Așadar, conform legii, companiile din parcurile industriale sunt scutite de la plata impozitului pe terenurile și clădirile utilizate pentru desfășurarea acestor activități economice. În plus, unele parcuri industriale pot beneficia de statut special, ceea ce poate include facilități suplimentare. Pe lista acestor beneficii se poate afla regimul de taxare preferențial sau stimulente pentru activități de export.
Sprijin administrativ
Firmele care își desfășoară activitatea în parcuri industriale se pot bucura și de alte scheme de ajutor din partea statului. Spre exemplu, de scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Astfel se oferă sprijin în ceea ce privește eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi imobilele din infrastructura parcului. Având în vedere că facilitățile fiscale pot varia, ținând cont și de regulamentul fiecărui parc industrial, este indicat să se facă o analiză amănunțită pentru a afla la ce alte măsuri fiscale poate să aibă acces acea firmă.
Facilități pentru angajarea forței de muncă
Legea oferă anumite scheme de ajutor și pentru angajarea forței de muncă, scopul fiind de a combate șomajul. Spre exemplu, firmele care angajează persoane care au peste 45 de ani primesc anumite subvenții lunare de la stat pe o perioadă de 12 luni. Avantajul angajării acestei categorii este experiența vastă, diplomația și răbdarea, arată hbr.org. Aceștia pot aduce plusvaloare companiei prin cunoștințele și modul de a gestiona o problemă. Se mai pot acorda facilități fiscale și în cazul angajării persoanelor aflate în șomaj pe termen lung sau se mai pot oferi subvenții pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, cu scopul integrării acestora în câmpul muncii. Și în cazul celor care angajează tineri absolvenți se acordă anumite subvenții, cu mențiunea clară de a se menține angajatul pe o perioadă specificată de timp.