Mihail Genoiu, senator de Dolj (intervenţie parlamentară): „Salut rectificarea fondurilor cerută de Ministerul Transporturilor”

0
1459

Stimaţi parlamentari,

Sunt conştient că în prezent agenda publică este foarte încărcată. Dar aş vrea să atrag atenţia asupra unui fapt care a fost mai puţin comentat public şi care, în opinia mea, este important pentru România şi pentru contextul economic în care ne aflăm.

Am văzut execuţia bugetară a Guvernului pentru primele 10 luni ale anului şi sunt câteva cifre importante care cred că ar trebui cunoscute de opinia publică.

Aş vrea remarc faptul că, deşi suntem într-un context economic dificil, cu o inflaţie globală şi cu o criză energetică la nivel european, acest guvern a reuşit o creştere a investiţiilor cu 20% mai mare faţă de anul trecut. La finalul lunii octombrie, investiţiile ajunseseră la aproape 5 miliarde de euro, iar după cum ştiţi sumele cele mai mari vin de regulă la finalul anului, când se plătesc ultimele facturi.

Aş sublinia aici rolul major al Ministerului Transporturilor în derularea acestor investiţii, pentru că şi aici avem o premieră. Este probabil pentru prima oară în istoria recentă a României, când Ministerul Transporturilor solicită la rectificare suplimentarea fondurilor alocate iniţial. De regulă, în a doua parte a anului, ceea ce rămânea necheltuit la Transporturi, adică la cele mai mari investiţii, era relocat la alte ministere. Iată că acum ministerul a cerut bani în plus, ceea ce înseamnă că a avut o execuţie foarte eficientă a propriului buget şi a reuşit ca banii trecuţi pe hârtie iniţial să ajung în economie şi în investiţiile publice.

Tot în această notă aş vrea să remarc creşterea absolut spectaculoasă a banilor obţinuţi din finanţare europeană nerambursabilă. Avem o creştere de 528%, stimaţi colegi şi, sincer, nu ştiu să mai avem un precedent de acest gen în toată istoria României de membru al Uniunii Europene.

Avem de asemenea, o creştere a veniturilor cu o rată mai mare decât a cheltuielilor ceea a determinat un deficit bugetar mai mic decât cel estimat iniţial.

Asta însemnă că Guvernul a reuşit să menţină echilibrele macroeconomice şi stabilitatea economică a ţării, într-un context foarte dificil din punct de vedere economic.

Iar această reuşită a miniştrilor, indiferent de apartenenţa lor politică, trebuie salutată, pentru că, repet situaţia economică internaţională este foarte fragilă, iar menţinerea stabilităţii economice trebuie privită ca un succes important.

Acesta a fost motivul pentru care PSD a intrat la guvernare, într-un moment în care economia românească era în derivă şi când ameninţările externe riscau să provoace reacţii nedorite foarte greu de controlat. Iată că după 11 luni, lucrurile sunt mai stabile, iar echilibru economic este mult mai consolidat.

Vă mulţumesc.