Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este partener într-un proiect european, care reuneşte şase participanţi din tot atâtea ţări. Este vorba despre Proiectul Erasmus+ „My Europe – Your Europe – YourSay”( ME-YOU-US).
Obiectivele acestui proiect urmăresc: înțelegerea, respectarea și promovarea drepturilor omului; promovarea toleranței, deschiderii către valorile specifice altor culturi și a dialogului intercultural; valorizarea fiecărui membru al societății ca ființă umană autentică; participarea elevilor, în calitate de cetățeni activi și responsabili, la viața comunității; dobândirea unor cunoștințe de bază cu privire la incluziunea socială și diversitatea culturală; obținerea unor capacități de transformare a potențialelor conflicte în dialoguri interculturale. Aflat în cel de al treilea an de implementare, proiectul Erasmus+„My Europe – Your Europe – YourSay”( ME-YOU-US) răspunde tuturor provocărilor legate de pandemia CODID 19, activitățile asumate fiind mutate în mediul on-line. Inspectoratul Școlar Județean Dolj și partenerii săi, Fondacia Prosveta – Sofia, Școala nr. 17 „Damian Gruev”, Școala Primară „Bratya Miladinovi”, 54 SU „St. Ivan Rilski” (Bulgaria), Instituto Politecnico De Santarem (Portugalia), Spoleczna Akademia Nauk (Polonia), Astiki Mi Kerdoskopiki Etairia Aenao (Grecia), Fundacion Altius Francisco De Vitoria (Spania) au regândit scenariul desfășurării activităților, astfel încât acest proiect să fie unul de succes, cu atât mai mult cu cât este destinat în primul rând profesorilor de gimnaziu în vederea dobândirii unor metode non-formale și utilizarea acestora în activitățile de învățare ale elevilor. În cadrul proiectului, au fost realizate: Manualul profesorului, tradus pentru fiecare țară partener, 134 resurse didacticei proiect vizează necesitatea implicării cetățenilor în vederea respectării drepturilor omului și a realizării dialogului intercultural.
Declaraţii referitoare la proiect
În perioada 2-6 noiembrie 2020, s-a desfășurat cea de a doua sesiune de formare, on-line, la care au participat cinci profesori din Craiova, care predau disciplinele socio-umane. În cadrul activităților, ca modalitate de feed-back pentru activitățile proiectului deja desfășurate, fiecare țară partener a oferit noilor cursanți o scurtă radiografie a celor doi ani de activitate, elaborată într-un stil original. Gândite ca o activitate care să articuleze coerent şi eficient eforturile pedagogice, ştiinţifice şi educative ale profesorilor europeni, activitatile proiectului s-au dovedit, pe parcursul evoluţiei lor, o reuşită. Iată câteva impresii ale profesorilor craioveni care au participat la activitatea de formare on-line de la începutul lunii noiembrie 2020. Redăm câteva declaraţii: ”Consider că activitatea de formare la care am participat în perioada 2 – 6 noiembrie 2020, în cadrul proiectului My Europe, Your Europe, Your Say/ My-You-Us, mi-a dezvoltat abilitățile pentru desfășurarea activităților de educație pentru drepturile omului în școală. Trainingul s-a bazat pe metode interactive și au fost prezentate activități atractive ce pot fi derulate cu elevii din clasele gimnaziale, având ca obiective cunoașterea și respectarea drepturilor omului, formarea și dezvoltarea abilităților de implicare activă în viața comunității, respectarea valorilor bazate pe toleranță și acceptarea diversității” (Prof. Florența Avram, C.J.R.A.E Dolj, L.T. „Tudor Arghezi”, Craiova); ”Mi-a facut o deosebită plăcere să particip la acestea ctivități! Totul a fost extrem de bine organizat. Formatorii- foarte bine pregatiti, ne-au împărtășit atât de multe noutăți din domeniu ! Am experimentat metode modern adaptate învățarii on-line, exerciții și aplicații antrenante, pe înțelesul tuturor elevilor… Am învăţat, am cerut sfaturi şi m-am implicat. Cred cu tărie că un profesor motivat, implicat, informat reuşeşte să-şi mobilizeze la rândul său elevii, ceea ce voi face și eu în cadrul activităților pe care urmează să le desfășor” (prof. Simona Craciunescu, C.J.R.A.E Dolj, Școala gimnazială “Gheorghe Bibescu” Craiova); ”Trainerii au reușit să creeze o atmosferă plăcută, relaxantă, ne-au captatat atenția prin activități atractive și interactive. Au alternat sesiunile de formare cu lucrul în echipe pentru a rezolva situațiile-problemă enunțate. În concluzie, a fost o experiență plăcută și instructivă!” (prof. Chiripuș Traudia, Scoala Gimnazială : ”Nicolae Romanescu” Craiova). Pe parcursul său, Proiectul Erasmus+ „My Europe – Your Europe – YourSay”(ME-YOU-US) a avut un impact deosebit asupra profesorilor, elevilor şi părinților. În acest an şcolar continuă activitățile săptămânale de învățare a elevilor din cele șase țări partenere, completarea unor chestionare atitudinale de către elevi, etc. Proiectul se va finaliza la sfârşitul anului şcolar 2020-2021.