A doua ediție a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, sărbătorită pe 14 octombrie 2019, a fost un mare succes! WEEE Forum, asociația internațională a sistemelor de colectare a deșeurilor electrice, a anunțat că, la această ediție, au participat 112 organizații, adică de două ori mai multe decât anul trecut.
Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice a fost marcată în 48 de țări de pe 6 continente, pentru a promova importanța gestionării corecte a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).
În acest context, Asociația Română pentru Reciclare RoRec și operatorii locali parteneri au organizat acțiuni de informare și de colectare a deșeurilor electrice în 18 orașe din România.
Patrula de Reciclare s-a alăturat acestui demers. Peste 30 de scoli din țară au participat, prin ateliere creative și activități de încurajare a reciclării și gesturilor responsabile față de natură. În București, 15 școli și-au deschis porțile și și-au mobilizat comunitățile la colectarea selectivă a deșeurilor electrice.
La fiecare dintre campaniile menționate s-au strâns, în medie, 20.000 kg de deșeuri electrice/acțiune.
Astfel, România s-a alăturat unei mișcări globale care încurajează consumatorii și companiile să se debaraseze în mod corect de deșeurile electrice.
Activitățile Asociației RoRec și ale Patrulei de Reciclare sunt prezentate și în videoclip-ul realizat de WEEE Forum, care punctează diversitatea campaniilor și inițiativelor și extinderea globală a impactului Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice.
Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella, a spus: „Cu ocazia celei de-a doua Zile Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, ne reunim vocile pentru a face cunoscută această remarcabilă inițiativă nu numai în Europa, ci și în întreaga lume. Toate activitățile desfășurate la nivel global arată că deșeurile electrice sunt o problemă importantă, dar oferă și exemple pentru ceea ce putem face pentru a le reduce, reutiliza și recicla. Deșeurile electrice reprezintă fluxul cu cea mai rapidă creștere la nivel global, de aproximativ 3-4% pe an. Trebuie să acționăm rapid și eficient pentru a contracara această tendință.”
„Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este un prilej foarte bun să arătăm progresele pe care le facem, în România. Și anul trecut, ca și anul acesta, am dat un exemplu frumos de implicare și mobilizare, în cadrul acestei platforme internaționale. Elevii și profesorii din Patrula de Reciclare s-au remarcat, din nou, prin performanță și creativitate. Am colectat cantități importante de deșeuri electrice prin acțiunile locale desfășurate în 18 orașe din țară” a declarat Andreea Idriceanu Calev, manager de comunicare al Asociației RoRec.
Organizația ONU The International Telecommunication Union, a devenit, pentru prima dată, partenerul acestei campanii, iar implicarea sa a contribuit la transmiterea mesajului către un public cât mai larg.
Pascal Leroy, Directorul General al WEEE Forum, a explicat: „Suntem foarte mulțumiți de implicarea participanților și de vizibilitatea evenimentului. Numărul țărilor implicate și al activităților organizate a depășit așteptările noastre. Ne bucurăm că evenimentul a avut un impact semnificativ, în special în contextul obiectivelor UE de colectare a acestui tip de deșeuri, obligatorii de anul viitor, care vor fi imposibil de atins fără implicarea tuturor actorilor, inclusiv a cetățenilor. Suntem încrezători că Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice a crescut gradul de conștientizare a importanței eliminării corecte a deșeurilor electrice în țările care implementează legislația corespunzătoare.”
WEEE Forum a demarat deja pregătirile pentru următoarea ediție a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice din 2020, cu un obiectiv ambițios de a depăși realizările de până acum.