De la 6 până la 18 ani, elevii vor lua lecţii despre legislaţie, principii juridice şi drepturi civice, de la procurori şi judecători.
Potrivit ministrului Educaţiei, cel mai probabil activitatea propriu-zisă va începe în semestrul al doilea. Elevilor le vor fi predate cursuri de legislaţie, principii juridice şi drepturi civice de către procurori şi judecători, potrivit unui protocol de colaborare semnat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Justiţiei.
Semnatarii îşi propun ca educaţia juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învăţământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoştinţe elementare de drept. Elevii din învăţământul preuniversitar vor avea ocazia să afle, direct de la specialişti în domeniu – procurori, judecători – informaţii utile legate de legislaţie, principii şi norme civice. Ei vor putea vizita instanţele şi parchetele, să participa la concursuri cu teme juridice, dar şi la mese rotunde.
Procurorii, judecătorii şi personalul de specialitate care vor participa la aceste activităţi vor fi selectaţi de reprezentanţii Ministerului Public şi de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Comitetul de monitorizare, alcătuit din reprezentanţi ai tuturor părţilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmează a fi abordate în cadrul sesiunilor de informare, dar şi conţinutul materialelor care va face parte din programul de educaţie juridică. Activitatea derulată de practicienii dreptului în temeiul prezentului protocol nu constituie activitate didactică şi se realizează în mod voluntar şi neremunerat.