Guvernul trebuie să grăbească privatizările şi numirea managerilor privaţi la companiile de stat, pentru a schimba definitiv sistemul în care băieţii deştepţi se bucură de profituri nemeritate, a declarat ieri şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Jeffrey Franks. „Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din sectorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg plătesc aceste activităţi ineficiente”, a spus Franks. Şeful misiunii FMI spune că a văzut destulă determinare din partea miniştrilor şi autorităţilor române, în general, pentru grăbirea procesului de privatizare şi numirea managementului privat la companiile de stat, dar crede că este nevoie de mai multă acţiune şi definitivarea legislaţiei până la finele anului.
Totodată, Guvernul a convenit cu FMI şi CE să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor, dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru, a mai declarat ieri Jeffrey Franks: „Am convenit ca, dacă condiţiile permit, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor”. El a precizat că orice creştere a pensiilor va fi modestă, nu cum se întâmpla în trecut, şi a dat ca exemplu o creştere probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei.
Franks a arătat că o delegaţie a FMI va veni în aprilie 2012, pentru a discuta cu autorităţile evoluţia bugetară din primul trimestru, iar dacă se constată că va exista spaţiu pentru majorări de venituri, atunci Guvernul ar putea decide creşterea salariilor în lunile următoare.
Şeful misiunii FMI a amintit că Legea responsabilităţii fiscale nu permite decizii privind majorări de venituri înainte cu şase luni de alegeri, dar Guvernul poate hotărî creşterea salariilor şi pensiilor în luna mai şi să o pună în aplicare abia după două luni.