Praznicul Sfinţilor Serghie şi Vah la Catedrala mitropolitană din Craiova

0
527

Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova şi-a sărbătorit ocrotitorii joi, 7 octombrie 2021, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah, ale căror moaşte le adăposteşte. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a fost felicitat de credincioşi, preoţi şi diaconi pentru cei 30 de ani de arhierie pe care i-a împlinit miercuri, 6 octombrie 2021.

Sărbătoarea Sfinţilor Serghie şi Vah a început de miercuri seară, 6 octombrie, prin slujba Vecerniei unită cu Litia şi prin tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane cu racla în care se află părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Sfinţilor Serghie şi Vah şi Sfintei Muceniţe Tatiana. În ziua praznicului, joi, 7 octombrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, care le-a împărtăşit credincioşilor cuvânt de învăţătură: „Ziua de astăzi, închinată Sfinţilor Serghie şi Vah, este un prilej deosebit pentru noi să ne reunim în Sfânta Biserică, la Sfânta Liturghie şi să aducem jertfa cea fără de sânge Mântuitorului Iisus Hristos, Tatălui Ceresc. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah sunt ocrotitorii noştri, binefăcătorii noştri şi cei care îngrijesc de viaţa noastră, mijlocind pururea înaintea lui Dumnezeu. Înainte de sfârşitul mucenicesc al Sfinţilor Serghie şi Vah, ei au avut o viaţă exemplară, au împlinit cu fapta cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos. Sfinţii Mucenici au strălucit prin faptele lor, prin viaţa lor curată, prin post şi rugăciune, prin milostenie. S-au apropiat atât de mult de Dumnezeu, încât s-au învrednicit de cununa martirică”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Anițescu Theodor Constantin a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii Mănăstirii „Sfântul Ilie”, Protopopiatul Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

La finalul slujbei, Părintele Arhimandrit Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, i-a urat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu din partea preoţilor, diaconilor şi credincioşilor, un călduros „La mulţi ani!”, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de arhierie. De asemenea, Părintele Arhimandrit a menţionat grija deosebită a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru cultul celor doi Sfinţi Ocrotitori ai Craiovei.

Mitropolitul Olteniei, trei decenii de arhierie

Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a urmat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1975-1980) și la Institutul Teologic din București (1981-1985).

Între 1985-1986 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Patrologie, la Institutul Teologic din București, continuate (specializarea Teologie Dogmatică) la Institutul „Saint Serge” din Paris (1987-1990); între 1986-1987 urmează cursuri de limbă și literatură franceză, la Facultatea de Litere din Grenoble; între 1989-1990, cursuri de limbă engleză la Londra, iar între 1990-1991, cursuri de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur, Ierusalim.

În perioada 2002-2005 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Drept civil, la Facultatea de Drept din Craiova, titlul de doctor în 2005 cu teza „Raportul dintre preceptele morale creștine și normele juridice”. În 1985 s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei; hirotonit ierodiacon (1985) și ieromonah (1986). Între 1990-1991 a fost profesor de Istoria Bisericii Universale la Institutul „Saint Serge” din Paris; între 1992-1994, profesor de „Istoria culturii și civilizației bizantine” la Facultatea de Teologie din Craiova; din 1994, profesor de „Teologie Dogmatică” și „Teologie Morală” la aceeași facultate (titular din 1997). Între 1999-2001, profesor de „Teologie Morală” la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu. În 2004 a fost ales șef de catedră (Sistematică-Practică) la Facultatea de Teologie din Craiova, iar în 2008, decan al aceleiași Facultăți.

În data de 06 septembrie 1991, Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului, fiind hirotonit în 06 octombrie, același an, cu numele de Slătineanul. În data de 08 iulie 2008 a fost ales Mitropolit al Olteniei, fiind înscăunat în 27 iulie, același an.