Autorităţile sanitare renunţă la ideea de a organiza, începând de anul viitor, admiterea în rezidenţiat pe baza mediei de absolvire a facultăţii. După ce mai mulţi studenţi au reclamat, în mod justificat, dezavantajele unui astfel de sistem, proiectul de lege, aflat încă în dezbatere publică, va fi modificat. În prezent, pentru a putea intra în rezidenţiat, absolvenţii facultăţilor de medicină, farmacie şi medicină dentară trebuie să suţină concurs.
Specialiştii se tem că o astfel de modificare – cu un mecanism bazat pe admiterea la rezidenţiat prin prisma notelor obţinute în facultate – va duce la apariţia unor „nedreptăţi”, a unor diferenţe între facultăţi, iar studenţii nu o să mai poată fi comparaţi în mod corect şi egal între ei. Proiectul se află în dezbatere publică până în data de 30 octombrie, dar săptămână aceasta se vor purta discuţii cu studenţii.
Potrivit autorităţilor sanitare, prin acest proiect de act normativ, privind rezidenţiatul, se încearcă flexibilizarea sistemului, astfel încât rezidentul să poată avea posibilitatea de a alege specializarea pe care o doreşte. Practic, nu o să mai existe situaţia în care rezidentul, dacă a dat concurs de rezidenţiat, să aibă o singură şansă la alegere, în timpul repartiţiei.
De asemenea, medicul rezident va putea face o evaluare anuală a centrului de rezidenţiat în care se pregăteşte, sub protecţia anonimatului, iar în cazul existenţei unor probleme grave, centrul respectiv riscă pierderea acreditării. O altă modificare importantă este aceea de a creşte numărul centrelor de rezidenţiat din ţară, în momentul de faţă, concursul fiind organizat în cadrul a şase universităţi. Potrivit proiectului pe care îl are în vedere Ministerul Sănătăţii, aceste centre trebuie acreditate de Universităţile de Medicină şi Farmacie. Dorinţa oficialilor este aceea ca medicul rezident să poată consulta cât mai mulţi pacienţi, astfel încât să poată învăţa, instrui şi deveni un specialist competent.
Taxa de participare anul acesta, 360 de lei
Anul acesta, însă, concursul de rezidenţiat nu va fi afectat de prevederile proiectului de lege aflat în dezbatere publică. Astfel, absolvenţii facultăţilor de medicină, farmacie şi medicină dentară din toată ţara vor susţine rezidenţiatul pe data de 17 noiembrie a.c., concursul urmând să aibă loc, la fel ca în ultimii doi ani, în şase centre universitare, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. La Craiova, rezidenţiatul se desfăşoară pentru posturile publicate în judeţele Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov.
În ceea ce priveşte taxa de participare la concurs, aceasta a fost stabilită recent, urmând ca fiecare absolvent să plătească 360 de lei. Din sumele încasate, o cotă de maximum 80% se va repartiza universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea concursului de rezidenţiat.
Înscrierile la concurs se pot face până pe 21 octombrie
La concurs se pot prezenta candidaţii care au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta, rezidenţii aflaţi în pregătire şi specialiştii care doresc să efectueze pregătire în cea de-a doua specialitate, cu respectarea prevederilor legale. Specialiştii care au efectuat programul de pregătire prin rezidenţiat, forma pe post, pot obţine a doua specialitate după îndeplinirea condiţiei din actul adiţional încheiat la contractul de muncă. De asemenea, pot participa la concurs candidaţii care îndeplinesc condiţiile privind cetăţenia stabilite de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi au diplomă de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta.
Totodată, toţi cei care candidează trebuie să fie apţi din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în domeniul pentru care candidează. Înscrierile se vor face la direcţiile de sănătate publică până la data de 21 octombrie a.c. inclusiv. După finalizarea înscrierilor, pe 21 octombrie a.c., la ora 16.00, candidaţii nu mai pot solicita schimbarea opţiunilor de a concura într-un anumit centru universitar.