A apărut al doilea număr din Jurnal Românesc

0
482

Publicaţia lunară „Jurnal Românesc”, editată cu sprijinul Ministerului Afacerillor Externe şi dedicată românilor din Serbia şi de pretutindeni a ajuns la cel de-al doilea număr. Ziarul este dedicat situaţiei incerte în care se face în această perioadă ancheta destinată introducerii în şcoli a limbii române, ca limbă maternă. Ziarul se distribuie gratuit în Valea Timocului – Serbia.

Proiectul „Jurnal Românesc” demarat la începutul lunii august 2013, de către ASOCIAŢIA FORUMM PENTRU CULTURĂ ŞI IDENTITATE din Severin, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, aflat în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe, îşi propune să creeze o platformă media interactivă a românilor de pretutindeni formată dintr-un portal web (jurnalromanesc.ro) şi un ziar lunar dedicat românilor din Serbia, care să aducă în prim plan problemele reale ale comunităţilor româneşti din jurul graniţelor României şi nu numai şi să pună bazele unei mass-media puternice dedicate comunităţilor în care presa de limba română este foarte slab reprezentată, cum ar fi cazul comunităţii românilor/vlahilor din Serbia de Nord – Est. Dacă portalul web se află încă în construcţie, ziarul „Jurnal Românesc” a ajuns la cel de-al doilea număr, care a apărut pe data de 30 septembrie 2013.

„Limba română – floare de latinitate”

Primul număr al ziarului a fost lansat cu prijelul unei zile simbolice pentru românii de pretutindeni, Ziua Limbii Române, pe data de 31 august 2013. Lansarea primului număr a coincis cu un simpozion dedicat Zilei Limbii Române şi intitulat „Limba română – floare de latinitate”, dar şi cu o donaţie de manuale auxiliare de limba română şi abecedare la Kladovo, pentru copiii românilor din această parte a Serbiei, la ambele evenimente având ca partener Televiziunea KARISMA. „Acum ne aflăm la cel de-al doilea număr, care cuprinde pagini ample despre modul în care se desfăşoară ancheta instituită de Ministerul Educaţiei din Serbia pentru introducerea în şcoli a limbii române, greutăţile întâmpinate şi diversele încercări de manipulare a acestei importante anchete, un fotoreportaj de la Festivalul Internaţional „Joc Românesc” de la Jîtcoviţa, ediţia 2013, dar şi un document extrem de important pentru românii de pretutindeni. Este vorba despre Strategia Naţională privind Relaţia cu Românii de Pretutindeni 2013 – 2016, elaborată de MAE – DPRRP”, a precizat Romeo Crâşmaru, directorul Jurnalului Românesc.