Borza: Cel mai deştept băiat dintre băieţii deştepţi pare să fi fost chiar statul

0
425
Remus Borza

Statul a fost unul dintre „băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica, care a dus o politică nesăbuită prin contracte păguboase pentru companie şi investiţii în favoarea altor instituţii, a afirmat Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Prezent, sâmbătă, la inaugurarea ecluzei de la Porţile de Fier I, acesta a acuzat politica guvernărilor din ultimii ani, care au contribuit la „căpuşarea” Hidroelectrica. „Hidroelectrica este a întregii Românii şi ea trebuie susţinută în primul rând de către stat. O să fac o observaţie ceva mai maliţioasă vis-à-vis de statul roman. Că tot este la modă acea sintagmă cu sens peiorativ: «Băieţii deştepţi». S-ar putea ca cel mai deştept băiat dintre băieţii deştepţi să fi fost chiar statul român”, a spus reprezentantul Euro Insol. Argumentele lui Borza în favoarea acestei afirmaţii sunt legate de faptul că miniştri Economiei din ultimii ani au negociat contracte de livrarea a unei cantităţi de energie mai mare decât putea produce Hidroelectrica, obligând compania să cumpere energie la preţuri foarte mari. „Pe semnătura mai multor miniştri, Hidroelectrica a fost constrânsă să achiziţioneze energie electrică la preţul de 234, 250 de lei (n.r. – pe MWh), pentru ca ulterior să o vândă băieţilor deştepţi la 130 de lei sau în piaţa reglementată la 189 de lei. Ne mai mirăm cum a ajuns Hidroelectrica în insolvenţă, să înregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecinţă a acestei politici nesăbuite, de a trage din toate părţile în Hidroelectrica”, a mai spus Borza.

Potrivit reprezentantului administratorului judiciar, la nivelul Hidroelectrica a început acum o evaluare a tuturor sucursalelor din ţară, iar la sfârşitul lunii octombrie se vor emite noile organigrame. Procesul se va lăsa şi cu restructurări, vizat fiind mai ales sectorul TESA, care este supradimensionat.

Tot potrivit lui Borza, Hidroelectrica va înregistra în acest an pierderi de 100 milioane euro, faţă de un rezultat negativ de 124 milioane lei în 2011, iar veniturile vor scădea cu aproximativ 800 milioane de lei, ca urmare a unei producţii de electricitate la un minim istoric. „Producţia de electricitate în 2012 va fi un la un minim istoric, la 12 TWh, din cauza secetei”, a declarat Remus Borza, care a reamintit că la începutul anului se estima un profit de 100 milioane euro pentru Hidroelectrica în 2012. Într-un an hidrologic normal compania produce, în medie, 15 TWh de energie.