Biserica noastră ortodoxă prăznuiește la data de 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului fiind prima mare sărbătoare din noul anul bisericesc, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică.
Sărbătoarea de astăzi începutul celor patru mari praznice închinate Maicii Domnului , fiind urmată de Intrarea in biserică la 21 noiembrie, Buna Vestire la 25 Martie și Adormirea Maicii Domnului la 15 August.
Pe lângă aceste patru mari sărbători Maica Domnuui mai este cinstită de alte cinci ori in calendarul ortodox- 1octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 9 decembrie -Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului 2 iulie -Asezarea vesmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne și 31 august – Punerea în racla a brâului Maicii Domnului.
Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Nasterea Maicii Domnului, dar din Sfânta Tradiție știm că părinții săi erau Ioachim și Ana din localitatea Nazaretul Galileii. Ei erau înaintați in vârstă și nu aveau copii, acest fapt era considerat în Vechiul Testament ca un blestem, ca o pedeapsă divină și de aceea erau chiar desconsiderați de ceilalți semenii.
Tradiția ne spune că dreptul Ioachim a dorit să aducă jerfă la templu din Ierusalim dar a fost refuzat de mare preot pe motiv ca nu aveau copii fiind considerați ”urgisiți de Dumnezeu”.
Cei doi soți chiar dacă erau foarte înaintați în vârstă și după rânduiala firi nu mai puteau avea copii ei nu au deznădăjduit și s-au rugat cu stăruință și încredere în Dumnezeu că le va dărui un copil.
Ioachim i-a spus soției sale :„Pe mine nu mă trage inima să mai intru în casa mea, nici să mai trăiesc o zi în această lume, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu şi de oameni. Citu, Ana, du-te acasă şi fă multă milostenie la săraci, după aceea ascunde-te în grădină şi acolo să te rogi din toată inima lui Dumnezeu, iară eu mă duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă odraslă”, și s-a dus în pustie timp de 40 de zile unde a petrecut în post și rugăciune, iar soția sa Ana s-a dus la casa sa.
Iar Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor și a trimis pe Arhanghelul Gavriil la Ioachim în munte și ia zis :”Bucură-te, Ioachime, și te veselește că am venit să-ți vestesc că vei avea o fiica ce va naște în feciorie pe Împaratul lumii, Dumnezeu! Deci, lasă întristarea și amărăciunea sufletului tău și te du la casa ta, ca a auzit Dumnezeu rugăciunea ta. Numai să ai nădejde tare în cuvântul meu și să-i multumești lui Dumnezeu”.
Apoi Îngerul Domnului s-a dus la Ana și i-a zis „ Ana, Ana, s-a auzit rugăciunea ta şi iată vei naşte o fiică, de care toate popoarele pământului se vor bucura”.
Ioachim a venit la casa sa și o găsi pe soția sa foarte veselă pentru vesta primită de la Îngerul Domnului.
După nouă luni Ana a nascut o fiică și i-au pus numele Maria sau Miriam.
Provenind din ebraicul “Aia”, Maria se tâlcuieste “Doamnă”, dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi și de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, “a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci “cea dragă”, “cea iubită”.
Cuvântul Maria mai însemnează Împărăteasă ca una ce avea să fie Împărăteasa Îngerilor şi Doamna lumii.
Fiecare din cei ce sunteţi de faţă să vă gândiţi câtă osteneală şi milostenie şi câte lacrimi au vărsat dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana, casă le dea Dumnezeu lor fii. Şi pentru a lor osârdie şi rugăciune dintru adâncul inimii, au dobândit pe această Prea Sfântă Fiică, de a cărei naştere cerul şi pământul s-au bucurat.
Să ne rugăm totdeauna la Maica Domnului, cu credinţă tare şi rugăciuni fierbinţi spre a-i cere ajutorul şi ocrotirea, ca una ce este tuturor creştinilor „acoperământare şi păzitoare, liman şi zid, scară şi turn” al mântuirii noastre şi să zicem: „Bucură-te cea plină de dar, Domnul este cu tine.
La mulți ani celor ce poartă numele Fecioarei Maria.
PREOT RADU MARIAN