ANSVSA: Ouăle contaminate cu fipronil nu au intrat în România

0
470

ouaContaminarea a milioane de ouă cu o substanţă toxică denumită fipronil a fost rezultatul unei activităţi criminale, a afirmat, marţi, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, transmit AP şi Reuters.

Este criminal, asta este foarte clar“, a spus Schmidt, la postul german de televiziune ARD, fără a da detalii suplimentare. Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Olanda, al doilea mare exportator de păsări după SUA. Anterior, Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Olanda (NVWA) a publicat o listă cu numere de serie ale ouălor considerate nesigure pentru consum, din cauza unei posibile contaminări cu o substanţă toxică denumită fipronil. În plus, aproximativ 180 de crescătorii de păsări din Olanda au fost temporar închise şi milioane de găini ar putea fi sacrificate.

Schmidt a dat asigurări că, în acest moment, nu ar mai trebui să existe ouă contaminate în supermarketurile din Germania. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Elveţia că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste ţări, în timp ce autorităţile din Belgia şi Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole.

Precizări ANSVSA referitoare la depistarea, în unele ţări din Uniunea Europeană, de ouă contaminate cu Fipronil* 

 

Ca urmare a semnalărilor apărute în mass-media, despre faptul că în unele ţări din Uniunea Europeană au fost depistate reziduuri de Fipronil în ouă, ANSVSA face următoarele precizări:

Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România.

Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Natională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe baza de fipronil (substanţa activă).

Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), Institut Naţional de Referinţă din subordinea ANSVSA a fost implicat în evaluarea unui singur produs biocid care conţine Fipronil (din punct de vedere al efectelor toxicologice ale produselor biocide asupra animalelor, conform competenţelor specifice).

Acest produs se utilizează ca insecticid în: locuinţe (inclusiv bucătării), restaurante, depozite alimentare, clădiri publice (hoteluri, spitale, şcoli,închisori, teatre etc.), clădiri industriale şi comerciale (fabrici, magazine, cabine de avion, vehicule, trenuri şi vapoare).

Utilizarea Fipronilului nu este interzisă, dar trebuie respectate strict instrucţiunile de folosire şi domeniul pentru care este destinat.

Fipronil mai este utilizat şi în fabricarea produselor medicinale veterinare destinate animalelor de companie, ca şi produs antiparazitar.

ANSVSA monitorizează atent această situaţie şi, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcţie de situaţie.

* Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care apartine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişnitele, gărgăriţele şi alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.