Producători veritabili în Piaţa din Cetate

0
422

Cetate 8Duminica este pentru locuitorii din comuna Cetate principalul prilej de a-şi valorifica munca de peste an. Şi ieri, mii de cumpărători au luat cu asalt, dis-de-dimineaţă, cea mai mare piaţă din sudul Doljului. Organizată foarte bine, începând cu produse agricole de sezon şi încheind cu articole de uz gospodăresc, aici puteai găsi aproape absolut orice. De la legume, fructe, lactate, carne proaspătă, păsării vii, cereale, purcei şi chiar cele necesare pentru iarna ce va veni: sare bulgăr pentru animalele din stabulaţie şi sobe pentru cei ce vor să facă modificări în locuinţe.

  Situată la strada care duce la nord spre Craiova, piaţa din comuna Cetate a fost şi ieri la fel de animată, aşa cum cunoscătorii ştiu mai bine. Înconjurată de străzi nou-asfaltate, piaţa a devenit în puţin timp una dintre cele mai căutate din zonă. Apetitul sătenilor de aici pentru muncă şi nevoia de a-şi câştiga un trai liniştit au făcut ca forfota să fie la ea acasă. O revelaţie pentru cei veniţi la rude, din chiar inima României, acolo unde pământul nu este atât de generos, ca aici, în sudul Doljului.

Preţuri aproape modice

  Dacă recent făceam o trecere în revistă a preţurilor practicate în Piaţa Centrală din Craiova, la Cetate lucrurile stau cu totul altfel: incomparabil mai bine! Roşiile nu depăşeau 1,00 leu/kg; cartofii – 1,20; morcovii – 2,50; vinetele – 0,60; lubeniţa – 0,60 sau 1 leu/bucata.  Agitaţie şi la sectorul produselor din lapte. Oferta de brânză era mai mare decât cererea, motiv pentru care preţurile au luat-o în jos, până spre 5 lei/kg. Să mai adăugăm că un litru de lapte din hipermarketuri se vinde cu 4,5 lei! Tot în piaţa din Cetate, iaurtul natural costa 3 lei borcanul mare de 680 g.Cetate 14

Se apropie culesul viilor

  Şi pentru că în comerţ trebuie să fii mereu în întâmpinarea clienţilor, am găsit la vânzare damigene la 55 de lei, butoaie din PVC de 250 l la 90 de lei şi de 220 l la 80 de lei. Cei mai gospodari şi-au făcut provizii de saci şi zahăr, pentru că nu se ştie dacă samatocul din toamnă va fi îndeajuns şi nu strică să-l mai prelungească niţel.

  La intrarea principală a pieţei, un tânăr îşi prezenta o ofertă mai puţin obişnuită: grătare din fier, cu înălţimea de 1 m. Preţul era de 100 lei şi, cum spuneau unii dinte cei interesaţi, nu era deloc piperat.

Cerealele – aurul câmpului

  Pe latura din dreapta a pieţei, oferta de cereale era foarte bogată, semn că şi anul agricol a fost unul pe măsură. Baniţa de grâu se vindea cu 10 lei, cea de porumb cu 13 lei. Nu lipseau nici ovăzul şi şrotul. La puţin paşi, după camioanele cu cereale apăreau şi consumatorii de peste an. Aici, într-un portbagaj auto zărim doi purceluşi scoşi la vânzare. Preţul cerut era de 100 lei bucata. O legătură există între un an agricol bogat şi preţul de vânzare al purceilor: „Când sunt bucate sau când e muncă”, cum se spune prin părţile locului, tare greu te mai lipeşti de un purcel!

  De altfel, carnea proaspătă de viţel sau porc se vindea, tot aici, la preţuri foarte acceptabile. Putem spune, fără să greşim, că erau la jumătate comparativ cu cele practicate în pieţele din Craiova.Cetate 17

La final, berea şi micii

  Ca orice cumpărător care se respectă, mai ales duminica şi după o zi anterioară, când a fost dezlegare la peşte, localnicii nu şi-au refuzat plăcerea de a savura câţiva mititei, alături de o bere rece. Mai ales că soarele îşi anunţa deja prezenţa tot mai convingător. Fumul de la grătarele sfârâinde urca încet, înconjurat parcă de zgomotul guralivilor olteni deprinşi cu munca, dar şi cu momentele de linişte şi relaxare.

  Cetate, o comună plină de vitalitate, cu case ce vădesc un spirit încă tânăr, cu un pământ printre cele mai fertile din ţară, nu face decât să lege, şi de această dată, oamenii într-o comuniune cu principii şi acceptă că viaţa a însemnat şi înseamnă trudă, bună-vecinătate, dar mai ales înţelepciunea că fiecare trebuie să-şi facă un rost al său pe pământ!

Plaja a încântat pe oricine a venit în Cetate

  Zilele caniculare anunţate în prealabil de meteorologi nu au fost un motiv de îngrijorare pentru localnici. Dar mai ales pentru rudele lor venite de prin ţară în vacanţă. O banală coborâre la malul Dunării s-a transformat într-o experienţă minunată pentru toţi. Plaja din Cetate a adunat, pe nisipul său fierbinte, mii de persoane. Sub umbra pădurilor seculare au fost aşezate mese şi muzica de petrecere acompania energia debordantă a celor responsabili cu grătarele.P1060013

  O vară frumoasă, printre oameni minunaţi, care ştiu că doar munca este şansa de a duce pe mai departe faima unei localităţi cunoscute deja în lume. Nou-născuţii, şi nu puţini la număr, plimbaţi pe străzile de aici sunt motivul cel mai puternic care ne face să credem că, acolo unde treburile obştii sunt atent gospodărite, localitatea va fi la fel de puternică, ca şi în perioadele când de aici plecau zeci de autobuze cu salariaţi la marile centre de prelucrare a legumelor şi fructelor din apropiere.