Negocieri între medici şi Ministerul Sănătăţii pentru gărzile din spitale

0
368

gardaMinisterul Sănătăţii a anunţat, la sfârşitul săptămânii, că 100 de milioane de lei vor fi alocate pentru plata gărzilor suplimentare ale medicilor, de la 1 octombrie a.c. Sindicaliştii aşteaptă însă o nouă rundă de discuţii cu autorităţile sanitare pentru a vedea exact ce cuprinde ordinul MS. Mai multe întâlniri ar urma să aibă loc la începutul acestei săptămâni.

Plata gărzilor suplimentare efectuate de medici ar urma să se facă pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20/2016, începând cu data de 1 octombrie a.c. Potrivit deciziei Guvernului, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, avantajul medicilor fiind că acestea vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.

Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi.  Aşa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea. Medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

Timpii de lucru şi de odihnă vor fi regândiţi în termeni de flexibilizare, de grijă faţă de efortul depus de medici şi de siguranţă a pacienţilor. Ministerul Sănătăţii a anunţat, totodată, că evaluează modalităţi de remunerare a medicilor rezidenţi de anii I şi II pentru gărzile pe care le fac.

100 de milioane de lei din administrarea mai eficientă a sistemului de Sănătate

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au stabilit ca fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creşterii plăţii gărzilor pentru medici în anul 2016 să provină din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, menţionând că mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar. Ca măsuri de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate, autorităţile au precizat că se vor face economii la scară naţională prin mecanismul de achiziţii publice centralizate care are deja proceduri demarate; evaluarea şi monitorizarea strictă a investiţiilor; controlul mai strict al prescripţiei de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) şi al investigaţiilor medicale; controlul serviciilor din spitalizările de zi.ion cotojman

Federaţia Hipocrat cere respectarea legislaţiei

Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat,  a precizat că aşteaptă ca atât angajatorii, în speţă spitalele, cât şi Ministerul Sănătăţii să respecte legislaţia în vigoare. „Începând cu 1 august a intrat în vigoare OUG 20/2016 care reglementează salarizarea personalului medical. Reglementează, de asemenea efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru precum şi plata acestora. În concluzie, orice angajator cu personalitate juridică din sistemul public de sănătate are obligaţia de a pune în aplicare prevederile acestei ordonanţe coroborate cu prevederile Codului Muncii cu privire la încheierea contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu prevederile Legii 284/2010 cu privire la plata orelor de gardă, cu prevederile OUG 57/2015 cu privire la acordarea sporurilor şi cu prevederile OUG20/2016 care stabilesc salariu de baza corespunzător funcţiei, gradului/treptei profesionale şi gradaţiei în baza căruia se calculează tariful orar pentru ora lucrată indiferent că este în cadrul programului normal de lucru sau în linia de gardă”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat.

Liderul sindical a anunţat că săptămâna aceasta va avea loc o nouă întâlnire cu Ministerul Sănătăţii. «OMS 870/2004 nu poate fi modificat decât în sensul organizării activităţii medicale în unităţile medicale publice din România. Federaţia Hipocrat din România, Alianţa Medicilor şi Camera Federativă a Medicilor a iniţiat în 21 martie a.c. acţiunea de protest “Primăvara Medicală” tocmai pentru a soluţiona problemele legate de discriminarea salarială, de inechităţile salariale, de lipsa acută de personal medical şi auxiliar medical. Am cerut atunci şi o vom face în continuare, redarea demnităţii medicului, asistentului medical şi personalului auxiliar medical. Medicul nu mai este obligat să lucreze zeci de ore peste norma legală de muncă, fără repaus şi plătit necorespunzător».