Primăria Craiova reabilitează cișmeaua de la Botanică

0
446

Trei cișmele publice, considerate cele mai vechi și mai importante din Craiova, vor fi consolidate și reparate de municipalitate. Autoritățile își propun să facă o reabilitare integrală dat fiind faptul că respectivele surse de apă au beneficiat de-a lungul timpul doar de o igienizare sumară, iar una dintre ele nici nu mai este potabilă.

Cișmeaua de la Grădina Botanică are nevoie urgentă de reabilitare, autoritățile spunând că apa sa nici nu mai este bună pentru băut. Fântâna nu se alimentează din rețeaua publică a orașului precum cele mai multe din oraș, ci dintr-un izvor propriu și, ca orice sursă naturală, trebuie testată periodic, pânza freatică fiind situată la suprafață. Fântâna Jianu, fiindcă așa este cunoscută, a fost construită în jurul anului 1800 de boierul Hagi Stan Jianu – care era epitropul averii familiei Obedeanu – pe valea pârâului Jianu, ce curgea prin grădinile din zona respectivă. În perioada interbelică, i s-au adus modificări importante care i-au schimbat înfăţişarea de altădată, iar odată cu amenajarea actualei Grădini Botanice, în 1952, i-a răcorit și pe vizitatorii acesteia. Lângă fântână se presupune că era şi casa familiei Macedonski, fiind vorba de un peisaj idilic, fântâna fiind încadrată de o livadă de pomii care l-a și inspirat deseori pe poet. Tradiția menționează ca aici ar fi poposit și vestitul haiduc Iancu Jianu.

Fântâna Popova, cea mai veche cișmea publică a Craiovei

O altă fântână pe care municipalitatea și-a propus să o reabiliteze este cișmeaua Purcarului de la Piața Veche. Potrivit autorităților, a fost construită în anul 1818 de doi negustori de porci, dar, de atunci, a fost reparată de mai multe ori de-a lungul timpului, renovările făcând ca forma actuală să difere complet de cea inițială. Cea de-a treia și ultima fântână care se află pe listă este Popova, din cartierul Romaneşti, care mai este cunoscută şi sub numele de Fântâna Basarabeştilor. Se pare că este cea mai veche, datând încă de la începutul secolului al XVII-lea. A fost refăcută în 1651 de Matei Basarab, iar în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea de Alexandru Ipsilanti. A fost ridicată după un plan pătrat, pe fiecare latură având câte o nişă, iar pe laturile de sud şi de vest au mai fost efectuate două inscripţii, una cu litere latine şi una cu litere chirilice.

Reabilitare în doi pași

Autoritățile susțin că toatele cele trei fântâni sunt monumente istorice și că trebuie să fie reabilitate ținându-se cont de acest aspect. În prima fază, Primăria Craiova a scos la licitație expertiza tehnică și proiectul tehnic, într-un cuvânt elaborarea documentație care îi va spune în ce va consta și cât va costa această reabilitare. „Sunt niște studii care se fac asupra acestor fântâni ca să se vadă cum trebuie să se intervină fiindcă toate sunt monumente istorice. Poate se constată și o degradare mai amplă și atunci trebuie să se facă acolo și o consolidare. De aceea, am scos la licitație mai întâi realizarea documentației”, a precizat Delia Ciucă, directorul Direcției Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova.

Pentru că sunt considerate monumente istorice, autoritățile susțin că proiectanții trebuie să fie atestați de Ministerul Culturii, iar reabilitarea să fie realizată, la rândul ei, tot de niște firme atestate. După ce vor avea la dispoziție documentațiile pentru fiecare fântână în parte, autoritățile locale vor demara și a doua licitație, cea pentru execuție. În ambele cazuri, banii provin de la bugetul local.