Acţiuni pentru combaterea furturilor de componente de la infrastructura feroviară

0
459

Poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au organizat, miercuri şi joi, o acţiune pentru prevenirea şi combaterea furturilor de componente metalice de la infrastructura feroviară. În urma neregulilor constatate, oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de peste 30.000 lei şi cercetează administratorul unei societăţi de colectare a deşeurilor feroase reciclabile suspectat de evaziune fiscală.

În cadrul activităţilor desfăşurate miercuri şi joi, poliţiştii doljeni au vizat combaterea sustragerilor de componente metalice de la infrastructura feroviară, instalaţiile de telecomunicaţii şi reţeaua de distribuire a energiei electrice, precum şi combaterea a neregulilor ce se comit la centrele de colectare a materialelor reciclabile, de pe raza municipiului Craiova şi a judeţului Dolj. În cadrul acţiunii oamenii legii au verificat 14 centre de colectare a materialelor reciclabile.

„În urma controalelor efectuate, oamenii legii au constatat două fapte de natură penală, precum şi cinci de abateri de natură contravenţională pentru sancţionarea cărora oamenii legii au aplicat amenzi ce depăşesc 30 000 lei. De asemenea, poliţiştii doljeni au indisponibilizat peste 15 tone de materiale reciclabile în valoare de peste 18 000 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Alin Apostol.

Pe parcursul acestei acţiuni, ofiţerii Biroului de Investigarea Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova s-au sesizat din oficiu despre faptul că administratorul unei societăţi comerciale ce funcţionează pe raza judeţului Dolj, cu obiect de activitate colectarea materialelor reciclabile, nu a evidenţiat în contabilitatea societăţii veniturile realizate din comercializarea unor deşeuri reciclabile achiziţionate prin intermediul unei licitaţii publice organizată de un operator de transport feroviar.

Astfel, din primele verificări rezultă mai multe suspiciuni cu privire la legalitatea derulării contractului prin care au fost achiziţionate deşeuri reciclabile în sumă de 515.500 lei, precum şi cu privire la realitatea evidenţierii în contabilitate a acestor sume de bani, suspiciuni ce decurg şi din faptul că administratorul desemnat al societăţii nu s-a ocupat efectiv de activitatea comercială derulată, folosindu-se în acest sens persoane şi firme paravan, având drept scop sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. În cauză urmează a fi efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, dispunându-se totodată efectuarea unei verificări financiar-contabile în vederea stabilirii valorii prejudiciului, după cum au anunţat reprezentanţii IPJ Dolj.