„Carte pentru sate”, un proiect în sprijinul Bibliotecii comunale Giubega

0
625

Un gest mare pentru o comunitate mică, iar el vine din partea unui voluntar bucureștean, în vârstă de 28 de ani, în continuarea proiectului național „Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Se numește Alexandra-Alina Popa și, grație implicării sale și a altora care au răspuns apelului său la generozitate, Biblioteca comunală Giubega, din județul Dolj, are acum pe rafturi cu o mie de volume mai mult. Și nu numai atât: cât de curând, spațiul în care aceasta își desfășoară activitatea va fi renovat, iar mobilierul învechit, înlocuit cu altul nou. Dacă fondurile strânse din donații și sponsorizări vor fi suficiente, îi vor urma, anul acesta, bibliotecile comunale Galicea Mare și Galiciuica, iar apoi alte cinci din Dolj. Toate și-ar putea schimba înfățișarea grație proiectului tinerei Alexandra-Alina Popa, intitulat „Carte pentru sate”, ce are ca scop îmbunătățirea accesului la cultură în zonele rurale ale României. În județul nostru, inițiativa este sprijinită de Fundația „Alexandru și Aristia Aman” de pe lângă biblioteca județeană din Craiova cu același nume.

O idee ce continuă proiectul „Biblionet – lumea în biblioteca mea”

Proiectul „Carte pentru sate” a debutat anul trecut, în județul Dâmbovița, fiind implementat în cadrul bibliotecii din Crângurile. Demersul a fost inițiat și dezvoltat de o echipă de voluntari ai companiei Ipsos România – unul dintre liderii mondiali ai cercetării de piață –, el venind să continue proiectul național „Biblionet – lumea în biblioteca mea” al Fundației IREX, gestionarul singurelor fonduri Melinda & Bill Gates Foundation în România. Prin „Biblionet”, peste 2.200 de biblioteci publice din totalul de peste 3.200 din țară au fost dotate cu calculatoare și internet, bibliotecarii beneficiind de cursuri de instruire în utilizarea PC-urilor, precum și de regândirea rolului bibliotecii în comunitate, în contextul utilizării resurselor electronice.

Proiectul inițiat de Ipsos în Dâmbovița a vizat însă mărirea fondului de carte, intervenții pe infrastructură, susținerea unor proiecte educaționale și comunitare pentru bibliotecile publice aflate în deficit. «Cunoscând o parte din echipa de proiect și intuind utilitatea acestuia de a contribui la îmbunătățirea nivelului de educație din mediul rural, am decis să ne dedicăm acestei cauze, cu obiectivul de a acoperi un alt județ. Astfel, împreună cu echipa „Biblionet”, am identificat Doljul, unde Nicoleta Trașcă, coordonatorul județean al programului, a fost foarte deschisă și dornică să ne ajute cu informații pentru demararea proiectului», a declarat Alexandra-Alina Popa.

Principalele obiective: îmbogățirea fondului de carte și reparații la sedii

Scopul proiectului „Carte pentru sate” este îmbunătățirea accesului la cultură în zonele rurale ale României. „În general, unitățile care deservesc această nevoie sunt școlile generale și biblioteca comunală. În timp ce în școlile generale studiază numai o categorie de persoane – copiii, biblioteca comunală este cea care lărgește orizonturile culturale și de cunoaștere ale întregii comunități”, explică tânăra, care își propune, bazându-se pe generozitatea unor persoane fizice și firme, ca și pe alți voluntari, ca anual cel puțin una dintre bibliotecile comunale să fie susținută pentru ca utilizatorii acesteia să găsească în ea cât mai multe oportunități de informare, învățare și cunoaștere. Principalele obiective ale proiectului sunt dezvoltarea fondului de carte ținând cont de nevoile comunității și efectuarea de reparații și îmbunătățiri necesare bibliotecii.

În luna ianuarie a acestui an, Alexandra-Alina Popa a ajuns în Dolj, unde, împreună cu Nicoleta Trașcă, au vizitat trei biblioteci comunale – din Giubega, Galicea Mare și Galiciuica. Toate trei s-a dovedit a avea nevoie de fond de carte și unele reparații, însă s-a considerat că situația bibliotecii din Giubega trebuie tratată cu prioritate. Motivele? „Fondul de carte era precar sau lipsea din domenii de interes pentru locuitori. În plus, sunt probleme majore ale spațiului în care își desfășoară activitatea”.

Pentru renovare, Biblioteca Giubega are nevoie de aproximativ 16.500 de lei

În prima etapă a proiectului, a fost colectat fondul de carte, din domenii cât mai diverse de interes: volume pentru copii (cărți de povești, enciclopedii, atlase, jocuri care să stimuleze creativitatea), cărți în limbi străine, de specialitate (agricultură, diverse hobby-uri – bricolaj, pescuit, tricotat etc.), reviste de cultură generală (istorie, geografie, sport, sănătate etc.). O mie de volume, primite donație, au ajuns, în luna iunie a acestui an, la Biblioteca comunală Giubega, iar alte 400 – la cea din Galiciuica.

A doua etapă presupune, până în toamnă, renovarea bibliotecii, care își desfășoară activitatea în clădirea Căminului Cultural Giubega (zugrăvit, înlocuirea ușilor și ferestrelor degradate), precum și îmbunătățirea infrastructurii (schimbarea mobilierului, reparații la sobe sau înlocuirea lor cu aparate de aer condiționat, amenajarea terasei pentru diverse activități educative). Bugetul estimat este de aproximativ 16.500 de lei, bani pe care Alexandra-Alina Popa și Fundația „Alexandru și Aristia Aman” se străduiesc să îi strângă.

Pentru aceasta, tânăra de 28 de ani – până în prezent voluntar în mai multe proiecte și campanii – nu a ezitat să se implice în diverse activități, atrăgând donații inclusiv din pregătirea și servirea de prăjituri sau din participarea, în octombrie, la un semi-maraton. „Ne bazăm și pe atragerea de sponsorizări, fie în bani, fie în materiale de construcții. Așadar, invităm cât mai multe persoane și societăți comerciale să ni se alăture”, a adăugat Alexandra-Alina Popa.

***

În funcție de succesul de care se va bucura la Giubega, Galicea Mare și Galiciuica, proiectul „Carte pentru sate” va fi replicat și în alte cel puțin cinci biblioteci comunale din Dolj. „Cu totul, în județ sunt 85 de biblioteci existente, iar 9 dintre ele dintre ele necesită îmbunătățiri similare”, mai spune tânăra bucureșteancă, încurajând orice acțiuni de implicare socială în cadrul companiilor și în rândul angajaților, precum și cultura voluntariatului. Așadar, un gest mare pentru o comunitate mică pe care îl poate face fiecare dintre dumneavoastră, adresându-se fie Fundației „Alexandru și Aristia Aman” (clădirea Bibliotecii Județene – Craiova, strada „Mihail Kogălniceanu” nr. 9), fie Alexandrei-Alina Popa (e-mail: alexandralinapopa@yahoo.com).