România – Italia, relaţii diplomatice de 145 de ani, omagiate la Universitatea din Craiova

0
56

Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României și Ambasada Italiei la București, a vernisat, luni 7 iulie 2025, expoziția “145 de ani de relații diplomatice între România și Italia”, în prezența ambasadorului Italiei în România, E.S. Alfredo Durante Mangoni , a rectorului Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, a prefectului de Dolj, Dan Diaconu, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

Expoziția este parte a unui program aniversar amplu, inițiat anul trecut la Roma, dedicat marcării stabilirii relațiilor diplomatice între România și Italia, la 6 decembrie 1879. Organizată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României și Arhiva istorico-diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene, în colaborare cu Ambasada Republicii Italiene în România, expoziția este realizată cu participarea unei echipe mixte de experți români și italieni.

Un rol academic important

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut rectorului Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spînu, care a precizat: “Mulţumesc pentru participarea la vernisarea acestei expoziţii. Rolul mediului academic este foarte important. Universitatea din Craioiva are protocoale de colaborare cu 50 de instituţii de învăţământ superior din Italia, avem şi Centrul de Cultură Italiană şi Departamentul de Limbă italiană. În ceea ce priveşte mediul de afaceri, avem un parteneriat solid cu firma Pirelli, studenţii noştri făcând stagii de practică la societatea amintită, la Craiova”. La rândul său, Excelenţa Sa  Alfredo Durante Mangoni, , ambasadorul Italiei la Bucureşti, a menţionat : “Sunt rapoarte bilaterale istorice – diplomatice, de studii, culturale, economice. Prezenţa în oraşul dumneavoastră este o recunoaştere a acestor relaşii, mai ales că în zonă este şi o importanţă comunitate italiană. .Parteneriatul cu Universitatea din Craiova este unul foarte important şi aş dori să mulţumesc şi Prefecturii Dolj, Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei Craiova”.

Expoziţia – prezentă în holul Universităţii din Craiova până la sfârşitul lunii

Evenimentul este structurat pe panouri tematice bilingve, însoțite de imagini de arhivă, facsimile, fragmente din discursuri ale unor lideri politici români și italieni, precum și materiale provenite din arhivele diplomatice ale celor două ministere de externe. Printre temele abordate se numără: stabilirea relațiilor diplomatice în secolul al XIX-lea, cooperarea bilaterală în perioada interbelică, reluarea relațiilor după cel de-Al Doilea Război Mondial, colaborarea în cadrul organizațiilor internaționale, relațiile economice și contribuția minorităților italiene și române în consolidarea legăturilor dintre cele două state. Nu lipseşte un panou dedicat primului trimis extraordinar al României la Roma, Nocolae Kretzulescu (1880 – 1881). Publicul va putea admira documente diplomatice, telegrame, scrisori, note verbale, protocoale, extrase din presa vremii, monede emise în Italia în secolele XIX–XX, provenite din colecții ale Băncii Naționale a României și din surse private. Deschisă inițial la Muzeul Băncii Naționale al României (ianuarie – februarie 2025), expoziția va ajunge în principalele orașe capitale de județ din România. Publicul craiovean o va putea vizita în perioada 7 – 31 iulie 2025, la sediul central al Universității din Craiova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *