INHGA: Debitul Dunării nu pune probleme

0
383

Debitele râurilor vor fi, în general, în creştere datorită precipitaţiilor prognozate, în timp ce debitul Dunării se va situa sub media multianuală a lunii iulie, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, valabile în perioada 8 – 14 iulie 2018.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele trei zile ale intervalului de prognoză până la valoarea de 5.100 metri cubi/secundă, relativ staţionar în următoarea zi a intervalului, apoi în creştere până la sfârşitul intervalului până la valoarea de 5.400 m.c./s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 m.c/s), exceptând ultima zi a intervalului, când va fi peste această valoare.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Galaţi- Tulcea şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Brăila, iar în a doua parte a intervalului vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat, în scădere uşoară pe sectorul Tr. Măgurele – Cernavodă şi relativ staţionare pe sectoarele Bechet – Corabia şi Vadu Oii – Tulcea.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică un Cod portocaliu de ploi abundente, valabil în 18 judeţe din Transilvania, Muntenia şi Oltenia, valabil de duminică după amiaza până marţi seara, şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi însemnate de apă, în restul ţării, inclusiv în Capitală.