Bacalaureat în Dolj: 55,15% promovare şi 12 elevi de nota 10

0
392

Examenul de bacalaureat din acest an a demonstrat ceea ce se ştia deja: cine a învăţat a luat. Liceele bune, de prestigiu, se menţin în top, aşa cum ne-am obişnuit, şi pentru prima dată, după mulţi ani, un colegiu craiovean a înregistrat un procent de promovare de sută la sută. Cu patru medii de zece, dintre care trei obţinute de absolvenţi ai profilului real, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” a rămas tot pe locul I la nivel judeţean, urmat de Colegiul Naţional „Carol I” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”. Liceele cu rezultate precare, îndoielnice sau dramatice sunt aproape aceleaşi. Singurul care a reuşit să iasă din acest „lanţ al slăbiciunilor” este Liceul Tehnologic Cârcea, care a obţinut un procent de promovare de 8,33 la sută, faţă de anii precedenţi când nici un elev nu reuşea să treacă de examenul maturităţii.

După o lună de evaluare continuă, absolvenţii clasei a XII-a şi-au văzut rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat. În judeţul Dolj, din cei 5.643 de elevi înscrişi, 2.810 au promovat, procentul de promovabilitate din acest an – 55,15% – fiind mai mare cu 6.91% faţă de anul 2013. Şi în acest an examenul s-a derulat într-o atmosferă tensionată, sălile de examen fiind monitorizate, la fel ca şi anul trecut, cu camere video şi web, astfel că 17de elevi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. 12 medii de 10 au reuşit să obţină elevii doljeni la examenul de bacalaureat, în total la nivel naţional fiind înregistrate 95.

“În urma afişării rezultatelor iniţiale, rata de promovabilitate la nivelul judeţului Dolj în sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat 2014 este de 55,15 %, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 7 procente faţă de anul şcolar trecut, aceeaşi creştere fiind şi anul trecut faţă de sesiunea din 2012. Dacă anul trecut ne situam cu 6 procente sub valoarea procentului înregistrat la nivel naţional, anul acesta sunt doar 4 procente. În ceea ce priveşte promovabilitatea în funcţie de seria în care au absolvit candidaţii, cei din seria curentă au înregistrat o promovabilitate de 65,39 la sută, iar cei din seriile anterioare doar de 20,31 la sută. Îmbucurător este faptul că în judeţul Dolj s-au înregistrat 12 medii de 10, la nivel naţional fiind 95. Dintre cele 12 medii de 10, nouă sunt obţinute de absolvenţi ai profilului real, ceea ce ne bucură. Ne-am dorit să trecem pragul psihologic de 50 la sută şi am reuşit, dar nu credem în creşteri mai mari dintr-o dată, nu credem că ar fi reale. În ceea ce priveşte contestaţiile, cred că după soluţionarea lor promovabilitatea nu va creşte cu mai mult de două procente” a declarat, Alexandrina Năstase, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Colegiul „Fraţii Buzeşti” – 100% procent de promovare

Alexandrina Năstase

Liceele consacrate ale Craiovei şi-au menţinut blazonul şi în acest an, aşa cum ne-au obişnuit. Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” este singurul liceu din Dolj cu rată de promovabilitate de 100%, urmat de Colegiul Naţional “Carol I” (97,77%), Colegiul Naţional “Elena Cuza” (95,52%), Liceul Teologic Adventist (93,48%) şi Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan”. “100 la sută procent de promovare la examenul de bacalaureat ne onorează, dar nu este un rezultat care ne surprinde. Avem elevi foarte buni, care sunt mereu motivaţi să înveţe pentru a obţine cele mai bune rezultate. Sunt copii conştiincioşi care ştiu ce vor să facă în viaţă. Chiar dacă multora din ei nu le trebuie media de la examenul de bacalaureat, întrucât vor da admitere la facultate, au ţinut totuşi să ducă renumele colegiului mai departe”, a declarat Petrescu Zamfirică, directorul Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”. De cealaltă parte a baricadei stau liceele cu rezultate precare – Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Craiova (8,33%), Liceul Tehnologic Auto Craiova (7,26%), Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” Călăraşi (6,54%), Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti (2,78%) şi Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” Malu Mare (0%).

Încă o şansă în sesiunea a doua

Cei care nu au promovat bacalaureatul în prima sesiune mai au o şansă în sesiunea a doua. Astfel, înscrierea candidaţilor se va face în perioada 14-18 iulie, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – în zilele de 18 şi 19 august, în timp ce evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii minorităţilor naţionale va fi susţinută pe 18 şi 19 august. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va susţine în zilele 19 şi 20 august, iar cea a competenţelor digitale – pe 21 şi 22 august. Probele scrise vor începe pe 25 august, cu Limba şi literatura română, urmată pe 26 august de proba şi literatura maternă. Proba obligatorie a profilului va avea loc în 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării, în 29 august. Afişarea rezultatelor la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an se va face pe 1 septembrie, iar depunerea contestaţiilor, în aceeaşi zi, urmând să fie rezolvate în zilele de 2 și 3 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 4 septembrie.

Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea comisiilor de bacalaureat judeţene sau din proprie iniţiativă, Comisia Naţională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale sau lingvistice. Candidaţii au dreptul să susţină examenul fără taxă de cel mult două ori, prezentările ulterioare la examen fiind condiţionate de achitarea unor taxe (230 de lei în cazul absolvenţilor din seriile anterioare care nu au trecut de examen de cel puţin două ori).

2.268 de elevi nu au promovat examenul

Potrivit metodologiei, se consideră promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum 6. Cei care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate mai sus sunt declaraţi respinşi. În judeţul Dolj, 2.268 de candidaţii înscrişi nu au promovat examenul de bacalaureat. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, urmează să fie făcute publice pe 11 iulie.