Reorganizare şi „sărăcie energetică”, la Craiova

0
330

Ministrul secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), pe problemele comitetelor locale, Gheorghe Emacu, a declarat, ieri, la Craiova – printre multe alte precizări logoreice –, că Guvernul intenţionează să modifice strategia privind sistemul termic pentru iarna 2011-2012 şi cele care îi vor urma şi a precizat că statul se focusează pe ajutoarele acordate familiilor care nu au puterea să plătească aceste facturi, aflându-se „într-un fel de sărăcie energetică”. Astfel, în viitorul pachet legislativ va fi prevăzută o subvenţie acordată la nivel local, „în măsura în care colectivităţile pot să ofere această diferenţă între preţul de producţie şi cel pe care îl va suporta fiecare cetăţean, astfel încât factura să poată fi plătită”.

Prezent la Craiova pentru a sta de vorbă cu şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ, dar şi cu reprezentanţii Primăriei Craiova, cu privire la „reorganizarea  administraţiei pe realităţile pe care le parcurgem şi a perspectivelor de funcţionare a serviciilor pe care, în general, administraţia locală, cu sprijinul celei centrale, le asigură cetăţenilor, inclusiv în judeţul Dolj”, Gheorghe Emacu a declarat că aceştia l-au asigurat de bunul mers al lucrurilor, unii dintre directorii descentralizatelor venind chiar cu sugestii pentru o „bună funcţionare a structurii pe care ei o conduc”. Care au fost, mai exact, sugestiile managerilor nu cunoaştem, întrucât oficialul de la Bucureşti a oferit răspunsuri evazive, încropind, mai de grabă, un discurs plictisitor despre cât şi cum gândesc şefii acestor structuri soluţiile de reoganizare a activităţilor pe care le coordonează.

„Unii dintre ei au formulat o serie de solicitări referitoare la mai buna funcţionare a structurii pe care ei o conduc în relaţia cu ministerul de resort. Discuţiile au vizat ce anume consideră fiecare dintre dumnealor că ar putea fi descentralizat, adică să treacă din setul de competenţe pe care le au dumnealor către consiliile locale, către primării şi, bineînţeles, o serie de rezultate pe care fiecare dintre ei le-au obţinut până în acest moment în zona sa de activitate”, a afirmat acesta.

O chestiune presantă: venirea iernii

Deplasarea la Craiova a mai avut un scop: întâlnirea cu reprezentanţii Primăriei Craiova, în speţă cu viceprimarul Mărinică Dincă, în vederea unor discuţii despre cum poate fi sprijinită Craiova pentru a întâmpina iarna 2011-2012. „O a doua chestiune presantă se referă la pregătirea iernii, gestionarea debitelor care există la nivelul municipiului şi care ar fi strategia municipiului pentru iarna care vine, dar şi pentru cele care urmează. Din punctul ăsta de vedere, eu am asigurat conducerea Primăriei că avem în atenţie lucrul ăsta şi nu este doar o chestiune de moment”, a spus Gheorghe Emacu. Potrivit acestuia, din luna august a.c., se va modifica legea care vizează în principal subvenţia la combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice, dar şi ordonanţa care se referă la acordarea ajutoarelor pentru familiile aflate într-o situaţie financiară deosebită. „Subvenţia de la nivel central nu va mai fi”, a precizat reprezentantul MAI.

Cetăţeanul să nu se panicheze

Alături de acesta s-a aflat şi Liviu Grădinaru, director general Direcţiei pentru relaţiile cu colectivităţile locale, care a afirmat că „e bine că se scoate această compensare de preţ la combustibil, chiar dacă toată lumea o să spună că e rău, pentru că nu făcea altceva decât să deformeze preţurile şi nu punea operatorul într-o condiţie concurenţială. „Preţul nu e influenţat numai de acea compensare, e influenţat şi de preţul gazului, şi de combustibilul folosit, şi de starea clincă a centralei de producere a gigacaloriei. Noi avem în discuţie toate aceste probleme într-un pachet legislativ mai amplu, vrem să încadrăm centralele de energie termică în aşa-numita categorie a consumatorilor vulnerabili, pentru că ele produc energia termică ce este folosită într-un serviciu cu puternic caracter social, respectiv Termoficarea”, a adăugat Liviu Grădinaru. Potrivit acestuia, încadrarea în categoria „consumatorului vulnerabil” presupune un preţ reglementat, în special, la gazul metan, întrucât ponderea cea mai mare este de centrale pe gaz metan. „Nu trebuie să fie un motiv de panică pentru cetăţean, pentru că se analizează acel ajutor din partea statului, care nu doreşte neapărat să facă economie de bani, ci vrea să transfere banul către cetăţean, iar operatorul să-şi stabilească un preţ corect, nu ca cel de până acum, iar cetăţeanul să poată plăti”, a mai spus directorul Direcţiei pentru relaţiile cu colectivităţile locale.

***

Liviu Grădinaru: „Acel concept de sărăcie energetică e valabil în cadrul Comisiei Europene, care spune că între 8% şi 12% din veniturile unei gospodării pe un an trebuie alocaţi încălzirii. Ce depăşeşte acest procent duce la intrarea în sărăcie energetică: ori nu se mai poate plăti căldura ori se debranşează. România şi-a ales un procent de 10%, asemănător cu Marea Britanie, şi OG nr. 5 va modifica criteriile şi procentele din factură, astfel că cei care au în familie un venit sub 2.500 de lei pe lună vor primi ajutor din partea statului. Asta va duce, într-un plan concret, la 850-900 de lei venitul mediu pe persoană şi pentru cele individuale în jur de 1.000-1.200 de lei”.