Poştaşul care a păpat pensia morţilor, trimis în judecată

0
356

Poştaşul Alexandru Dinu, care a încasat timp de 10 ani pensiile unor cetăţeni decedaţi din localitatea Teasc, a fost trimis în judecată. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au finalizat urmărirea penală în cazul său şi au dispus ca dosarul să fie trimis spre judecare Judecătoriei Craiova. Cazul nu ar fi ieşit la iveală dacă Casa Judeţeană de Pensii Dolj nu şi-ar fi propus să întocmească o evidenţă internă cu pensionarii aflaţi în plată la vârste înaintate.

Poştaşul „morţilor” din localitatea Teasc va fi judecat în stare de arest. Procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au terminat urmărirea penală în cazul său şi au dispus ca factorul poştal Alexandru Dinu să fie trimis în judecată în stare de arest preventiv. Pe coperta dosarului său sunt trecute mai multe învinuiri, poştaşul fiind acuzat de săvârşire a infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals în formă continuată. Poştaşul va trebui să răspundă pentru fiecare acuzaţie în parte în faţa judecătorilor de la Judecătoria Craiova, unde este deschis procesul său.

Doamne ajută, că mureau!

Timp de zece ani, lună de lună, când împărţea pensiile prin sat, poştaşul din Teasc nu a uitat să oprească şi pentru buzunarul său, ca pentru „osteneală”, câteva pensii pe care oricum nu avea cine să le mai revendice, titularii lor fiind demult trecuţi în lumea celor drepţi. Prima „victimă” a poştaşului Alexandru Dinu a fost Ilie Dascălu, din satul Secui, comuna Teasc, care a decedat pe 19 ianuarie 2000. După aceea, Dinu a făcut demersurile pentru a primi pensia lui Ion Pătru, decedat tot în anul 2000, dar şi a lui Gheorghe Mitroiu, decedat în decembrie 2001, şi Gheorghe Nicola, care a murit în iunie 2002. Reamintim că poştaşul avea un tipar bine stabilit după care acţiona.

Avea reţeta lui

După fiecare deces al consătenilor, poştaşul lua legătura cu familiile acestora şi se oferea să se ocupe personal de toate formalităţile în vederea obţinerii ajutorului de înmormântare. Numai că nici unul din certificatele de deces nu ajungea la Casa Judeţeană de Pensii Dolj. Alexandru Dinu plătea familiilor îndurerate ajutoarele de înmormântare din propriul portofel, apoi aştepta liniştit ca lună de lună să încaseze pensiile defunctului. În lipsa certificatelor de deces, funcţionarii de la Casa Judeţeană de Pensii Dolj nu aveau cum să ghicească faptul că unii dintre pensionari îşi odihneau demult oasele în pământ şi continuau să le trimită lunar pensiile celor decedaţi.

Un prejudiciu de peste 200.000 de lei

Potrivit organelor de anchetă, poştaşul din Teasc a pus deoparte, în cei zece ani de când acţiona în felul descris mai sus, suma de 204.356 de lei, în contul acestui prejudiciu fiind instituit sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au reţinut şi faptul că Alexandru Dinu şi-a însuşit ilegal pensiile expediate către cei patru cetăţeni decedaţi, „contrafăcând semnătura beneficiarilor şi întocmind borderouri în care a atestat nereal că le-a achitat acestora pensia”. Din data de 2 iunie, Dinu nu mai este nici angajatul Poştei, desfăcându-i-se şi contractul de muncă. În ceea ce priveşte prejudiciul creat, Casa Judeţeană de Pensii Dolj îl va recupera de la Compania Naţională „Poşta Română”.